Zgrada nekadašnje OŠ “Žarko Zrenjanin” i preduzeća “Medivet” rekonstruiše se i pretvara u stambeno-poslovni objekat

U toku je javna prezentacija urbanističkog projekta urbanističko-arhitektonske razrade lokacije za stambeno-poslovni objekat u Ulici Nikole Pašića br. 5 u Zrenjaninu, izrađen od strane “Javnog preduzeća za urbanizam” Zrenjanin, podnosioca zahteva “Medivet” doo. U pitanju je objekat pod režimom prethodne zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, sagrađen 1912. godine, u kom se duže od šest decenija nalazila osnovna škola “Žarko Zrenjanin”, a potom i sedište preduzeća “Medivet”. Za potrebe ove firme renoviranje je trajalo od 1989. do 1992. godine, a veliki natpis na pročelju zgrade i dalje podseća na tog vlasnika. Od 2005. godine novi vlasnik zgrade postaje „Iradia“ doo iz Sremske Kamenice. Godine 2018. izvedeni su radovi na sanaciji krova.
 
Izgled zgrade neposredno nakon završetka gradnje, 1912. godine
 
 
Radovi na sanaciji krova, 2018. godine
 
Planiranom rekonstrukcijom i adaptacijom prizemlja, sprata i potkrovlja, zgrada će dobiti jedan poslovni prostor površine 261 m2 i 14 stambenih jedinica, prosečne neto površine 102 m2. Tri stana biće u prizemlju, sedam na prvom spratu i četiri u potkrovlju, sa zajedničkim stambenim površinama i parking prostorom za svaku stambenu jedinicu i poslovni prostor, odnosno 18 parking mesta, od kojih će 5 biti na javnoj površini u Čarnojevićevoj ulici.
 
 
 
Sadašnji izgled objekta
 
Kako se navodi na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zgradu je, u stilu secesije, projektovao arhitekta iz Budimpešte - Ferenc K. Časar (K. Császár Ferenc). Podaci govore da je grad 1912. godine, zbog rasta broja učenika i malog kapaciteta postojećih školskih ustanova, odlučio da podigne dve nove zgrade za potrebe osnovnih škola. Školska zgrada o kojoj je reč, u nekadašnjoj Opovačkoj četvrti, sagrađena je kao ugaona, jednospratna građevina visokog partera sa nepravilnom osnovom u obliku ćiriličnog slova „P“. Rešena je sa tri fronta, s tim da je ugao široko zasečen i povučen od ulične regulacije radi formiranja manjeg dvorišnog predprostora koji vodi do glavnog ulaza u zgradu. Široko naglašena ugaona forma sa istaknutim centralnim rizalitom, produžava se krilima koja izlaze na regulacione linije bočnih ulica, stručno objašnjava zrenjaninski Zavod za zaštitu spomenika kulture. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6118/Medivet_0.jpg