Gradonačelnik: Blagi porast broja zaraženih, zahvalnost zdravstvenim radnicima i apel građanima da se vakcinišu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura održao je danas sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova na kome je razmotrena trenutna epidemiološka situacija u našem gradu.

-Razgovarali smo o situaciji u našem gradu i prema podacima Zavoda za javno zdravlje uočen je blagi porast broja zaraženih - rekao je gradonačelnik. 

 

 

Naveo je i da se tokom današnjeg sastanka razgovaralo i o nabavci nedostajuće opreme kako bi se još spremnije dočekao mogući sledeći talas epidemije.
- Ne znamo koliko će broj zaraženih rasti, ali smo dogovarali aktivnosti koje će doprineti još boljoj organizaciji - rekao je gradonačelnik.

On se još jednom zahvalio zrenjaninskim zdravstvenim radnicima na požrtvovanosti, kao i odgovornim građanima koji su se već vakcinisali. Uputio je i apel svim stanovnicima u našem gradu da se vakcinišu i tako sačuvaju svoje i zdravlje svojih bližnjih. 

 

 

Mile Kovačević član Gradskog veća i specijalista za plućne bolesti u zrenjaninskoj bolnici “Dr Vasa Savić” ukazao je da se neće dozvoliti da zbog pandemije koronavirusa drugi morbiditeti trpe.
- Dogovorili smo se i da tražimo pokretni rendgen koji bi znatno olakšao trijažu u delu primarne zdravstvene zaštite i smanjenju pritiska na bolnicu - rekao je on i poručio građanima da se vakcinišu. 

- Mnogi misle da ukoliko imaju neku bolest, ako je bolesna štitna žlezda, da je to razlog da se ne vakcinišu, ali, ne. Što je više bolesti veća je potreba da se građani vakcinišu, a nama lekarima prepustite da donesemo odluku da li to treba da uradimo, ili ne - poručio je doktor Kovačević. 

 


Inače, od  januara ove godine, kada su dostavljene prve doze vakcine protiv Covida -19 od strane Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin, u Srednjobanatskom okrugu ukupno je aplikovano 124.525 doza vakcine protiv Covid-19. 

Posmatrano po domovima zdravlja Dom zdravlja ,,Dr Boško Vrebalov, aplikovao je 87.456, Dom zdravlja Novi Bečej 13.583, Dom zdravlja Žitište 10.018, Dom zdravlja Sečanj 7.725 i Dom zdravlja Srpska Crnja 5.743 doza vakcine protiv Covid-19. 

Ukupno, sa dve doze, vakcinisano je 61.309 žitelja Srednjobanatskog okruga.  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6147/sastanak_covid_00.jpg