Najavljeni 36. Dani piva” - manifestacija će ove godine biti održana uz poštovanje svih epidemioloških mera

Povodom predstojećih 36. po redu “Dana piva” danas je u Gradskoj bašti održana konferencija za novinare na kojoj se, pored organizatora i učesnika, obratio i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, ukazavši da ta manifestacija, jedan od brendova našeg grada, ove godine obeležava duplo punoletstvo.
- Naši “Dani piva” su manifestacija koju mnogi gradovi kopiraju, ali je ona specifična po svom sadržaju i po ljudima, konceptu organizacije na nivou cele Srbije - rekao je gradonačelnik, napominjući da će ovogodišnji program biti kvalitetan, kako kulturno - umetnički, tako i zabavni program, uz mnoštvo koncerata, sportskih sadržaja i ostalih aktivnosti koje će zadovoljiti ukuse svih sugrađana, a da će svaka porodica pronaći zanimljiv sadržaj.
 
 
 
- Ne samo zrenjaninske porodice, ova manifestacija je prevazišla lokalni značaj i okvire, tako da verujemo da će nam doći gosti iz drugih gradova i sredina, a oni su uvek dobrodošli u Zrenjanin, grad koji sve goste prihvata otvorenog srca. Tu smo da budemo dobri domaćini i da se na lep način predstavimo svima i da na zadovoljstvo svih nas, svi oni ponesu lepe uspomene iz našeg grada. Imajući u vidu činjenicu da smo prošle godine obeležili, ali ne i slavili “Dane piva”, ove godine biće slavlja, lepo obeleženo, ali na specifičan način. Moramo se dotaći i epidemije i mera koje moramo svi da poštujemo, kao i na svim manifestacijama u Srbiji, a ovim putem apelujem na sve naše sugrađane i goste da se pridržavaju aktuelnih mera, jer nam je bitno da naša manifestacija, naš brend, protekne u najboljem redu bez ikakvih zdravstvenih rizika - rekao je gradonačelnik Salapura i zahvalio organizatorima i učesnicima, a gostima poželeo dobar provod. 
 
Gradonačelnik je pojasnio na koji način će se poštovati epidemiološke mere.
- Dve lokacije na kojima će biti veliki broj posetilaca, Žitni trg i Trg slobode, biće ograđeni, imaćemo kovid redare i proveru. Ljudi će morati da budu vakcinisani i da pokažu negativan test, to su uslovi koje je postavio krizni štab i prema tome mnogo je bitno poštovati sve mere. Mislim da veliki broj naših sugrađana i gostiju jeste vakcinisan, ima i onih koji su preležali koronu, a biće i vremena da se nevakcinisani testiraju tako da ćemo u tom velikom prostoru imati najminimalniji zdravstveni rizik - rekao je gradonačelnik, uputivši apel da građani nose maske i pridržavaju se svih mera.  
 
 
 
Obraćajući se prisutnima, direktor Turističke organizacije Zoran Ljubotina rekao je su “Dani piva” na evropskoj mapi festivala tog tipa i izrazio nadu da će oni proteći na najbolji način. Kazao je i da je program izuzetno bogat - glavni i prateći, na više lokacija u gradu i da je dostupan na sajtu www.danipiva.rs.
 
Direktor Vojvođanskog sinfonijskog orkestra i Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar kazao je da je za njih izuzetna čast što su i ove godine u prilici da svojim nastupom, praktično, otvore koncerte na glavnom gradskom trgu.
- Teško je u ovoj pandemijskoj godini održavati koncerte, ali zahvaljujući lokalnoj samoupravi i gradonačelniku naša Filharmonija i dalje živi i radi. Siguran sam da će publika ove godine uživati, a što se programa tiče, mi svake godine pripremamo tematski koncert, ove godine smo izabrali latino temu pod dirigentskom palicom maestra Aleksandara Kojića i našeg izuzetnog, svetskog solistu Belu Mavraka, kojem se svaki put zahvaljujemo i ponosni smo što se odaziva svakom našem pozivu i što prihvata da nastupa sa nama, što je za nas izuzetna čast da pratimo solistu takvog kalibra -  rekao je Bugar, koji je najavio i drugi događaj koji se razvija prvi put ove godine - Aba i Metalika sinfonik.
- Za početak je to objedinjeni projekat i nadam se da će posle “Dana piva” zaživeti kao samostalni projekti o kojima će se tek pričati. 
 
 
 
Osnivač i gitarista grupe “Divlje jagode” Sead Zele Lipovača, zahvalivši organizatorima na pozivu, podsetio je da taj bend traje već 40 godina, uz prodatih više od tri miliona albuma.  
- Od “Divljih jagoda” možete očekivati svetski koncert benda koji dolazi sa Balkana - kazao je on.
 
Operski pevač Bela Mavrak ukazao je da je pred zrenjaninskom publikom na “Danima piva” nastupao na koncertu 2018. godine pred preko 20.000 ljudi. 
- To je neverovatno, u gradu sa toliko stanovnika, to je gotovo četvrt stanovnika na trgu, a da nije ovog grada ja nikada ne bih postao ono što sam danas i to uvek ponosno svuda pričam - kazao je Mavrak i istakao da za njegov uspeh velike zasluge ima dirigent Slobodan Bursać. 
- Nadam se ponovo punom trgu naših građana koji su sigurno željni naše muzike, a ono što ćemo sada pevati i svirati sa našom Filharmonijom je sigurno veoma popularno za naš narod, latino pesme, popularne hitove, sa kojima sam nastupao u brojnim zemljama u svetu - rekao je on.
 
 
 
Boško Đelilović (Aba tribjut bend) i Steva Mesaroš (Metalika tribjut bend) istakli su veliko zadovoljstvo što su u prilici da nastupaju sa Zrenjaninskom filharmonijom. 
  
Sutra će iz Gradske bašte krenuti pozivari koji će, tradicionalno, uz besplatno pivo, pozivati Zrenjanince da dođu na ovogodišnje “Dane piva”.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6160/Press_Dani_piva_2021_0.jpg