Raspisan javni poziv za izbor privrednih subjekata u nabavci bicikala - grad subvencioniše ekološki vid transporta

Grad Zrenjanin raspisao je javni poziv za izbor privrednih subjekata u sprovođenju nabavke bicikala kao ekološki prihvatljivog transporta na teritoriji grada. Ovim je učinjen prvi korak u akciji subvencionisanja kupovine bicikala od strane građana, čime naš grad ulazi u red malobrojnih sredina u našoj zemlji koje su se odlučile za takav, višestruko značajan i pozitivan korak. 
 
Poznato je da svakodnevno korišćenje bicikala u našoj sredini ima dugu tradiciju i kao način prevoza ukorenjeno je među svim generacijama stanovništva. Komentarišući početak aktivnosti koje je Grad Zrenjanin preduzeo u cilju pomoći sugrađanima u nabavci bicikala, gradonačelnik Simo Salapura podseća na razvijenu saobraćajnu infrastrukturu, ali i onaj posebno bitan, ekološki momenat.
- Biciklistima u gradu i okolnim naseljima u ovom trenutku na raspolaganju je skoro 35 kilometara samostalnih biciklističkih staza, i po tome Zrenjanin spada među vodeće gradove u Srbiji. Na veoma dobar odjek naišla je i gradnja staze Zrenjanin-Temišvar, uz reku Begej, koja donosi i nove sportsko-rekreativne i cikloturističke perspektive. Želimo da promovišemo biciklizam i kao sredstvo prevoza, ali i kao zdrav način života i rekreacije za sve uzraste - kaže gradonačelnik Salapura i dodaje da se i ova aktivnost može svrstati u napore koje grad čini i preduzima na polju ekologije i zdravije životne sredine.
 
- Porast broja biciklista znači i manje motornih vozila na našim ulicama, čistiji i kvalitetniji vazduh, manje zagađenje, dakle sve ono što je i sadržano u nazivu ovog javnog poziva - ekološki prihvatljiv transport - ističe gradonačelnik i poziva sve privredne subjekte koji se bave prodajom bicikala i ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom, da se jave i uzmu učešće u ovoj akciji Grada Zrenjanina.
 
Sa privrednim subjektima koji budu izabrani Grad Zrenjanin će zaključiti Sporazum o tehničkoj saradnji u sprovođenju nabavke bicikala. Za sufinansiranje nabavke bicikala iz ovog javnog poziva opredeljuju se sredstva Odlukom o budžetu grada Zrenjanina za 2021. godinu u iznosu do 1.000.000,00 dinara. Sredstva za sufinansiranje nabavke bicikala dodeljuju se na osnovu javnog poziva koji će biti raspisan za građane, u iznosu od 5.000,00 dinara sa PDV-om po jednom biciklu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6156/Grad_0.jpg