Zrenjaninska filharmonija još jednom probrala aplauze na otvorenoj sceni Trga slobode

Na Trgu slobode sinoć je održan koncert Zrenjaninske filharmonije, koja je po šesti put otvorila najveću gradsku otvorenu scenu tokom manifestacije “Dani piva”. Kada je 2015. godine trg pretvoren u pešačku zonu, odlučeno je da upravo nastupom Zrenjaninske filharmonije taj prostor bude otvoren za velika scenska događanja. Tradicija je nastavljena i ove godine, a publika je imala priliku da uživa u latino ritmovima poznatih svetskih kompozicija, koje je filharmonija izvela pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića i uz nastup soliste, tenora Bele Mavraka
 
 
 
 
Maestro Roman Bugar, direktor Zrenjaninske filharmonije, nosi najveće zasluge za obnovu njenog rada 2014. godine, nakon šest decenija. Muzička istorija davno se ispisuje na ovim prostorima, a ovde je još 1890. godine osnovana prva filharmonija u državi. U početku više amaterska, vremenom se razvijala i trajala sve do 1954. godine. Onda je, uoči Novogodišnjeg koncerta 2015. godine, počela jedna nova priča, zahvaljujući kojoj se Zrenjanin danas može pohvaliti da je jedan od retkih gradova u Srbiji u kom postoji i redovno nastupa filharmonija. 
 
Bugar je sinoć istakao da je ova sredina imala sluha za tako nešto, i podsetio da je Zrenjaninska filharmonija najstarija u zemlji. Označio je koncerte na Trgu slobode kao već tradicionalne, uz tematske nastupe na “Danima piva”, na koje je publika već navikla.
- Ove godine smo pripremili dva dijametralno različita projekta - prvi sa latino muzikom, a drugi uz zvuke grupa “ABBA” i Metalika”. Pitaju me kako je to moguće spojiti, publika će biti svedok da itekako može, u našim aranžmanima, odnosno u izvođenju “Blek Metalika tribjut benda” i “ABBA tribjut benda”, u zajedničkom nastupu sa Zrenjaninskom filharmonijom i pod dirigentskom palicom maestra Mikice Jevtića - najavio je Bugar i nastup filharmonije predviđen za večeras, 27. avgust, takođe na Trgu slobode, od 21 čas. 
 
 
 
- Kada je u pitanju večerašnji, latino program, čuli smo ga uz izvrsno izvođenje tenora Bele Mavraka, koji već 16 godina nastupa sa prestižnim “Johan Štraus orkestrom” kojim diriguje Andre Riju - rekao je još Roman Bugar.
 
Najavljen kao “svetski, a naš”, tenor Bela Mavrak predstavljen je sinoć kao član poznatog orkestra modernog “Kralja valcera” Andre Rijua, a prve pevačke korake načinio je u zrenjaninskom horu “Josif Marinković”. Dirigent Slobodan Bursać usmerio je tada mladog pevača rođenog u Mihajlovu i odredio mu buduću karijeru operskog pevača. U izjavi pred koncert, Mavrak je istakao da mu je zadovoljstvo što, nakon tri godine, ponovo nastupa pred zrenjaninskom publikom. Ističe da je obim koncerata tokom poslednjih godinu ipo dana izuzetno smanjen i da je prethodno sa “Johan Štraus orkestrom”, u kom nastupa kao jedan od tri tenora, imao preko sto koncerata godišnje.
- Poslednji koncert održali smo još marta prošle godine u Americi i nadamo se da će jedan od prvih naših nastupa u narednom periodu biti upravo u Srbiji, u beogradskoj “Štark areni”, u novembru, uz još tri planirana koncerta u Izraelu. Drago mi je što mogu sada na nastupim pred mojom publikom u Zrenjaninu sa našom sjajnom filharmonijom, s kojom imam odličnu saradnju, uz česte pozive od direktora Romana Bugara da budem solista na njihovim koncertima - kazao je Mavrak i dodao da ga Trg slobode u Zrenjaninu podseća na pojedine svetske trgove na kojima je nastupao, a da je sličan prostor i u Mastrihtu, u Holandiji, sedištu “Johan Štraus orkestra”, gde održavaju i po dvanaest koncerata tokom godine. 
 
 
 
 
Bela Mavrak sinoć je, na španskom i portugalskom jeziku, sa Zrenjaninskom filharmonijom izveo popularne kompozicije “Granada”, “Karnevalsko jutro”, “Besame mućo”, “Čelito lindo” i na bis “Gvantanamera”. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6165/Filharmonija_koncert_26-08_0.jpg