“Imamo cilj - dođi na start!” - humanitarna “Trka za srećnije detinjstvo” i ove godine okupila brojne učesnike

Pod sloganom “Imamo cilj - dođi na start!”, u ambijentu BIG tržnog centra u Zrenjaninu, u prelepom jesenjem danu, održana je tradicionalna humanitarno-rekreativna manifestacija “Trka za srećnije detinjstvo”. Uz učešće velikog broja dece iz Predškolske ustanove, zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola, manifestacija je imala takmičarski karakter i atletski prizvuk, ali je, pre svega, istaknut njen humanitarni segment, upotpunjen brigom o zdravlju stanovništva, deci sa posebnim potrebama i socijalno ugroženim kategorijama, kroz realizaciju akcije “Sportom za bolje sutra” i besplatne preventivne preglede - merenje krvnog pritiska i šećera u krvi. Ne manje značajna, bila je i akcija dobrovoljnog davanja krvi u transfuziomobilu.
 
 
 
 
“Trku za srećnije detinjstvo” organizuje Crveni krst Zrenjanin, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom, Sportskim savezom grada Zrenjanina, Savezom za školski sport Grada Zrenjanina i Predškolskom ustanovom Zrenjanin, uz ogromnu podršku ,,BIG šoping centra Zrenjanin“. 
 
Obraćajući se na otvaranju, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je prethodno kupio humanitarni učesnički broj, zahvalio se svim učesnicima današnje manifestacije, istakavši da i ona čini deo agende “Zrenjanin - Evropski grad sporta 2021”.
- Pored vrhunskih sportskih rezultata, pored negovanja zdravih stilova života, veoma nam je važno da, kroz sport, promovišemo i humanost i prave vrednosti, i upravo danas ovoliki broj okupljenih učesnika i takmičara pokazatelj je da je Zrenjanin i grad humanosti. Zahvaljujem se svim organizatorima, školama, svim volonterima, koji su dali doprinos da ova manifestacija uspe, a nadam se da će tako biti i u narednom periodu - rekao je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
 
Manifestaciji su prisustvovali i pomoćnica gradonačelnika, Jelena Travar Miljević, kao i predstavnici Sportskog saveza grada, Saveza za školski sport, sportski radnici grada Zrenjanina i mnogi drugi, koji su kupovinom učesničkih brojeva dali doprinos akciji "Sportom za bolje sutra".
 
 
 
Sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević takođe je naglasila humanitarni aspekt “Trke za srećnije detinjstvo”, podsetivši da se ona u našem gradu održava već četvrtu deceniju.
- Posebno nam je drago što ove godine manifestaciju održavamo u vreme “Evropske nedelje sporta”, u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta. Zajedno sa centrom BIG, Crveni krst je pripremio nagrade za najuspešnije učesnike u svim trkama, ali je jako važno naglasiti da smo danas ovde svi pobednici. Pobednici ste svi vi koji ste odvojili svoje vreme, opredelili se da dođete ovde, da dan provedete na vazduhu, da promovišete sport i da prepoznate ono što je najvažnije - humanitarni karakter ove akcije i da uvek budete u mogućnosti da vi nekom pomognete, a ne da je vama pomoć potrebna - poručila je Aleksandra Tanasijević učesnicima manifestacije.
 
 
 
 
Trku su simbolično otvorili i prvi je istrčali članovi Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Suncokret” iz Zrenjanina i njihovi današnji gosti, mladi iz Udruženja “Altruist” iz Žablja. Oni su zajedno organizovali i Dan sporta za mlade sa intelektualnim poteškoćama i nadmetali se u pet disciplina prilagođenih njihovim mogućnostima. Manifestacija je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina.
 
 
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6215/trka_srecno_detinjstvo_2021_0.jpg