Komemoracija povodom smrti Branke Jajić: otišao je dobri duh novinarskog esnafa

Povodom smrti zrenjaninske novinarke Branke Jajić danas je održan komemorativni skup u Baroknoj sali Gradske kuće. Uz članove njene porodice, prisustvovali su predstavnici Grada Zrenjanina, kolege i prijatelji. Organizatori komemorativnog skupa bili su Grad Zrenjanin, Udruženje novinara Srbije i regionalni nedeljnik “Zrenjanin”, pa su se od Branke Jajić oprostili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sekretar UNS Nino Brajović i direktor i glavni i odgovorni urednik lista “Zrenjanin” Dalibor Bubnjević. Dirljivim obraćanjem i pesmom, koju joj je posvetila majka, od Branke se oprostila kćerka Jelena.
 
Branka Jajić bila je istaknuta novinarka, ali i književnica, recitator, voditeljka i dobitnica brojnih nagrada i priznanja, od kojih se izdvaja Nagrada grada Zrenjanina za doprinos kulturi i novinarstvu.
 
 
 
U listu „Zrenjanin“ je kao novinarka i urednica provela više od pola veka, pisala je o raznim temama i pratila je različite događaje, a svojim prepoznatljivim stilom i biranim rečima sve je to pretakala u tekstove. Kako je istakao Bubnjević, čitaoci su je beskrajno voleli, cenili i poštovali i ona je bila ne samo sinonim za list “Zrenjanin”, već i za novinarstvo u našoj sredini. Bubnjević se, uz biografiju Branke Jajić, podsetio nekih karakterističnih detalja iz njene novinarske karijere, koji odslikavaju ne samo njenu stručnost i profesionalnost, već govore, pre svega, o njenim ljudskim osobinama.  
 
Pored novinarstva, napisala je i zbirku priča „Podnebesje“ koju je nedavno izdala, kao i knjigu „Svetlosna izvorišta“ i često, kao voditelj, promovisala razne kulturne i zabavne manifestacije.
 
 
 
U ime grada Zrenjanina od Branke Jajić oprostio se gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, istakavši da je, po prirodi novinarskog posla, bila uvek okrenuta ka aktivnostima Grada Zrenjanina, ka izvorima informacija koje je znalački prenosila čitaocima i sugrađanima, ali da je u svojoj profesionalnosti uvek išla i korak dalje.
- Želela si da pomogneš, daš neki savet ili ideju, da ličnim učešćem doprineseš nekoj manifestaciji ili događaju, koje je organizovao grad.  Uvek si naše pozive rado prihvatala, unoseći u to što radiš onu posebnu dozu emocija i ličnog, unutrašnjeg sveta, koji te je krasio. Znali smo svi za tvoju osobinu da kasniš na događaje sa kojih izveštavaš, ali da uvek na sve stigneš. Čak i kada se dešavaju istovremeno, pa i kada su završeni. Uvek si nalazila način i imala sposobnost da saznaš ono najvažnije, da napišeš i bolji izveštaj od onih koji su celom događaju prisustvovali, to ti je bilo u krvi, to te je održavalo u životu, do poslednjeg dana. Bila si, pre svega, vrsna novinarka, ali si bila i omiljena recitatorka, voditeljka, književnica, moderator, organizator, sportista, jednom rečju, bila si naša i zrenjaninska Branka - rekao je, između ostalog, gradonačelnik Salapura.
 
Sekretar UNS Nino Brajović rekao je da je Branka Jajić bila “dobri duh novinarskog esnafa”. 
- Bila je vedra, nasmejana, nežna ali odlučna, volela je i poštovala svoje kolege, nije joj bilo lako tokom karijere, ali bi samo odmahivala rukom uvek kada bi je pitali da li su joj potrebni bilo kakva pomoć ili podrška. Svim svojim bićem volela je novinarstvo i ljude, a kroz manifestacije i programe koje je vodila susretala se sa svojim čitaocima i narodom i u Zrenjaninu i brojnim sredinama u Srbiji. Prenosila je svoju vedrinu i na taj način, imala je ogromnu energiju i misiju i shvatala novinarstvo ne samo kao profesiju, već i kao način života, u službi građana i napretka zajednice - istakao je Brajović.
 
 
 
Branka Jajić rođena je u Gračacu, u Hrvatskoj. Osnovnu školu završila je u Zrenjaninu i maturirala na prirodno-matematičkom smeru u Drugoj zrenjaninskoj gimnaziji. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odseku za jugoslovensku i opštu književnost. Pohađala je prve postdiplomske interdisciplinarne studije komunikologije na Sveučilištu u Zagrebu, ali ju je rat sprečio da odbrani magistarsku tezu.
 
To je učinila na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu sa temom “Ljudi koji su promenili svet - Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Mileva Marić, Anštajn i Milutin Milanković”, gde je započela doktorski rad posvećen korporativnoj društvenoj odgovornosti.
 
Branka Jajić novinarstvom je počela da se bavi još za vreme studija. Pisala je za “Večernje novosti”, “Studio B”, a potom i za “Zrenjanin”. Sarađivala je sa “Ilustrovanom politikom”, Radio Novostima, Radio Beogradom, Radio Novim Sadom, “Vojvođanskim magazinom”, “Panonskom zorom”, “Ulaznicom”, kao i sa lokalnim televizijskim stanicama.
 
Preminula je, posle duže bolesti, u 69. godini i sahranjena na Tomaševačkom groblju u Zrenjaninu. 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6199/komemoracija_branka_jajicDSC_0.jpg