Predsednik Pokrajinske vlade Mirović: Počinje novi razvojni period u Vojvodini, oslonjen na evropske fondove

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao je danas u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu konferenciji povodom početka 8. ciklusa Specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove”.
 
Na konferenciji su se obratili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine Aleksandar Simurdić.
 
 
Predsednik Mirović izjavio je da u Vojvodini počinje novi razvojni period oslonjen na evropske fondove do 2027. godine.
- Insistiramo da svaki pojedinačni projekat bude usmeren ka običnom čoveku i da on vidi korist od tog projekta, sa akcentom na oblast zaštite životne sredine, ali i na druge oblasti u kojima postoji potencijal - rekao je Mirović.
 
Reč je o programu koji omogućava pristupanje evropskim fondovima i upoznavanje sa EU procesima.
- Naš zajedniki cilj jeste da razvijamo tri važna segmenta - u delu podizanja kapaciteta lokalnih samouprava, u delu jačanja upravljačkih kapaciteta i u delu edukacije i primene standarda i procedura, kada je o javnim nabavkama reč - izjavio je predsednik Mirović.
 
 
Prema Mirovićevim rečima, u ovom programu, u ta tri segmenta učestvovaće više od hiljadu polaznika iz lokalnih samuoprava.
- Želimo da nadmašimo rezultate iz razvojno-budzetskog perioda Evropske unije od 2014. do 2020. godine, kada je Vojvodina pokazala dobre rezultate u privlačenju sredstava iz EU fondova. Moramo i možemo i u narednom periodu, do 2027. godine biti još agilniji i pokazati još značajniju spremnost svih kapaciteta na lokalnom nivou - istakao je Mirović.
 
Direktor Fonda „Evropski poslovi” Aleksandar Simurdić, ovom prilikom, naveo je da pomenuti fond realizuje ovaj program u saradnji s Pokrajinskom vladom dugi niz godina, sa akcentom na jedinice lokalne samuoprave.
- Program koji započinjemo naredne nedelje okuplja svih 45 jedinica lokalne samouprave u AP Vojvodini, i predstavlja sveobuhvatno jačanje kadrovskih, institucionalnih i administrativnih kapaciteta. Želimo da damo snažan impuls ekonomskom i regionalnom razvoju - ocenio je Simurdić.
 
 
- NALED je spremno prihvatio da bude deo ovog programa, jer je to naš strateški cilj. Želimo da ojačamo kapacitete javne uprave, kako bi bila efikasan servis građanima i privredi - kazala je izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović.
 
Konferenciji su prisustvovli i pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, predstavnici gradova i lokalnih samouprava u AP Vojvodini.
 
Tekst i foto: Pokrajinska vlada AP Vojvodine http://www.vojvodina.gov.rs/

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6174/Mirovic_nove_investicije_0.jpg