“Škola u pozorištu” - projekat Grada Zrenjanina, srednjih škola i Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”

Otvaranjem svake nove sezone, zrenjaninsko Narodno pozorište “Toša Jovanović” nastoji da unapredi saradnju sa svojom publikom, kako s onom najmlađom i onom starijom u redovnim terminima, tako i s onom koja iz školskih klupa organizovano dolazi u naše gradsko, najstarije pozorišno zdanje u Srbiji (podignuto 1839. godine).
 
Rukovodeći se takvom idejom, NP “Toša Jovanović” pokrenulo je projekat u saradnji s Gradskom upravom Zrenjanina i Aktivom srednjih škola Zrenjanina, pod nazivom “Škola u pozorištu”, koji bi za cilj imao proširenje školskih edukativno-obrazovnih planova, odnosno upoznavanje srednjoškolskih učenika sa institucijom pozorišta i njenom konstitutivnom ulogom u programima građanskog vaspitanja, kao i zasnivanje iskustvene osnove za nastavno-teorijske sadržaje iz dramskog stvaralaštva.
 
Dogovor o tome juče su postigli gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, predsednica Aktiva direktora srednjih škola Zrenjanina Marija Servo i v.d. direktora NP “Toša Jovanović” Dejan Karlečik.
 
 
 
 
Na sastanku u kabinetu gradonačelnika predočeno je da će se projekat realizovati u toku jedne školske godine, tj. nastupajuće pozorišne sezone, tokom koje bi se za svaku srednju školu posebno, jedanput nedeljno igrala predstava u matine terminu. Ono što ovakvu združenu inicijativu Grada, Pozorišta i školskog Aktiva izdvaja od sličnih i prethodnih u drugim gradovima Srbije, jeste činjenica da je zasniva Grad Zrenjanin, koji na taj način ne postaje samo Grad sa pozorištem kao njegov osnivač, već Grad pozorišta koji svoju instituciju kulture uključuje u programe svojih škola, odgajajući tako buduću pozorišnu publiku neophodnu za njeno kvalitetno funkcionisanje.  
 
U nastojanju da projekat “Škola u pozorištu” realizuje u zacrtanom terminu i okviru, namera uprave zrenjaninskog Pozorišta, Grada Zrenjanina i Aktiva srednjih škola jeste da u sledećoj instanci redovnu posetu pozorištu uvede i u škole na celoj svojoj teritoriji, o čemu je takođe bilo reči tokom jučerašnjeg sastanka u Gradskoj kući.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6201/radni_sastanakDSC_0.jpg