Trasom zrenjaninskih mostova i obala - "Dan pešačenja", u subotu, 11. septembra

Povodom obeležavanja “Evropske nedelje sporta”, na predlog Planinarskog saveza Srbije, Klub planinara “Zrenjanin”, pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i u saradnji sa Sportskim savezom grada, poziva sve zainteresovane sugrađane da se u subotu, 11. septembra, s početkom u 9 časova, pridruže akciji “Dan pešačenja”. Akciju su danas najavili generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković i predstavnici Kluba planinara "Zrenjanin" - Vladimir Vukojević, predsednik i Jadranka Kostovski, sekretar.
 
 
 
Kako su istakli, pešačka tura koja se planira za subotu vodi iz centra grada obalom Begeja, uz devet zrenjaninskih mostova, kružnom stazom u dužini od oko 8 kilometara. Akcija ima sportski, zdravstveni, ekološki i edukativni karakter, a očekuje se da najveći broj učesnika bude iz najmlađe populacije, odnosno učenici zrenjaninskih škola. 
"Ovo je jedna od manifestacija kojima Grad Zrenjanin promoviše titulu “Evropski grad sporta” i ja pozivam sve građane koji su raspoloženi, da nam se pridruže u subotu, da to jutro provedemo zajedno", poručila je Vukosava Đapić Atanacković
 
 
Predsednik Kluba planinara “Zrenjanin” Vladimir Vukojević rekao je da je okupljanje zakazano za 9 časova, na Trgu dr Zorana Đinđića, na platou ispred “Vojvođanske banke” i da potom trasa vodi obalom Begeja, kroz različite delove grada, uz mostove, kao i pojedinim deonicama koje su manje poznate našim sugrađanima. 
"Grad Zrenjanin već godinama obeležava “Svetski dan pešačenja”, više ili manje uspešno, a podsetiću da je pre dve godine, 2019, bilo skoro hiljadu učesnika. Prošle godine je, zbog epidemije i zabrane većih okupljanja, manifestacija održana samo simbolično, a ove godine očekujemo brojne učesnike, na lepoj trasi duž Begeja i siguran sam da najveći broj Zrenjaninaca nije prošao tom trasom, a posebno pojedinim njenim delovima", objašnjava Vukojević.
 
 
 
Od Trga dr Zorana Đinđića pešači se do mosta kod Policijske uprave, potom do parkinga “Prevlaka” i Malog mosta, uz jezero do mosta na suvom. Odatle se, kroz dve male ulice, prelazi do Tehničke škole, opet uz jezero ide do lučnog mosta u Omladinskoj ulici i prečistača za vodu u jezerima, gde je predviđena prva kraća pauza. Nastavlja se dalje kroz naselje “Berbersko”, pored drugog lučnog mosta, do Mužljanskog mosta, odakle se vraća do železničkog mosta. Prelazi se most i pravi druga pauza, u naselju “Ruža Šulman”, i oko škole “2. oktobar” polazi ponovo ka obali Begeja, odakle se ispod mosta u Zmaj-Jovinoj ulici (“Žuti most”) i preko velikog pešačkog mosta vraća na polaznu tačku staze.             
 
Vukojević je rekao da je trasa prilagođena svim uzrastima i da se, veoma laganim hodom, cela prelazi za tri do tri ipo sata. Na pauzama će biti pripremljeno okrepljenje za učesnike, a kolona učesnika biće adekvatno obezbeđena, uz asistenciju i Policijske uprave u Zrenjaninu, na mestima gde se prelaze saobraćajnice. 
"Članovi našeg kluba prošli su pre nekoliko dana celom predviđenom trasom i u potpunosti je očistili od smeća i otpada, pa je tako, tokom te naše ekološke akcije, skupljeno oko 20 vreća đubreta. I nakon “Dana pešačenja” organizovaćemo obilazak staze i eventualno ukloniti smeće, ali verujemo da to neće biti potrebno i da učesnici imaju razvijenu ekološku svest o potrebi čuvanja prirode i svog okruženja", poručuju iz Planinarskog kluba “Zrenjanin”.      
 
"Očekujem u subotu veliki broj učesnika, a posebno mi je drago što su se našem pozivu odazvale zrenjaninske škole, iz kojih će doći mnogo dece", kazao je Vukojević.   
 
 
 
Sekretar PK “Zrenjanin” Jadranka Kostovski rekla je da se posebno izašlo u susret zahtevu OŠ “Vuk Karadžić”, iz koje je oko 300 dece, sa nastavnicima i roditeljima, zainteresovano za učešće u manifestaciji. Za njih će klub organizovati šetnju posebnom trasom, koja će startovati pola časa ranije, sa Trga slobode. 
"Sve ostale sugrađane pozivam da nam se pridruže u subotu u 9 časova, na Trgu dr Zorana Đinđića, a mogu nam se pridružiti i bilo gde na trasi, tokom pešačenja. Naravno, nisu svi u obavezi ni da pređu celu trasu, shodno svojim mogućnostima mogu se isključiti gde im to odgovara", kazala je Kostovski.  
 
Planinarski savez Srbije najavljuje održavanje manifestacije “Dan pešačenja” pod sloganom “Korak bliže zdravlju!”, u više od 55 gradova Srbije, na preko 70 lokacija. Savez poziva sve koji žele da uzmu učešće u aktivnostima u prirodi, bez obzira da li će prepešačiti 100 metara ili više kilometara. 
“Želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku koja ima ogroman značaj za fizičko i mentalno zdravlje naših sugrađana, a posebno u borbi za jačanje imuniteta. Takođe, želimo da kroz afirmaciju ove manifestacije podstaknemo građane da se uključe u realizaciju programa pešačenja koje kontinuirano svakog vikenda sprovode planinarske organizacije širom Srbije. Dan pešačenja je besplatna akcija za sve učesnike i tog dana pešačenju se mogu pridružiti porodice, tinejdžeri, penzioneri, studenti… Pešačićemo omiljenim šetalištem, parkom, izletištem, čarobnom prirodom uz mnogo laganih koraka, praćenih osmehom”, navode u Planinarskom savezu Srbije. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6185/kzn_dan_pesacenjaDSC_0.jpg