Zamenik gradonačelnika na otvaranju 12. festivala stripa “Stripolis“: Zrenjanin prepoznat i kao sredina koja se zalaže za kulturu

U Kulturnom centru Zrenjanina sinoć je otvoren “Stripolis“ - 12. festival stripa.
 
Festival je otvoren izložbom “Svet u oblacima – Francuska – Srbija: Zajednička istorija kroz strip”, koja je organizovana u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.
 
Tim povodom, izložbu je otvorio Stanislas Pjere, savetnik za kulturu Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u Srbiji. Pre samog otvaranja, zamenik gradonačelnika Saša Santovac upriličio je prijem u Gradskoj kući za savetnika za kulturu Francuske ambasade i direktora Francuskog instituta u Srbiji, Stanislasa Pjerea i za direktora Kulturnog centra Zrenjanin, Gorana Marinkovića.
 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac podsetio je da, osim toga što je Zrenjanin grad sporta, tolerancije, s bogatom industrijskom tradicijom, da je i grad kulture.
- Česte posete ambasadora, posebno u Kulturnom centru, pokazuju da Zrenjanin vodi brigu o kulturi, a isto tako, ambasade prepoznaju Zrenjanin kao grad koji izdvaja sredstva i zalaže se za kulturu. Veliko je zadovoljstvo što danas u gostima imamo predstavnika ambasade Francuske, savetnika za kulturu i direktora Instituta, i to je pravi pokazatelj da je na ovoj izložbi veoma značajno da Zrenjanin nastavi ovim putem, a ujedno i publika u Zrenjaninu želi da se vrati kulturi, nakon svih dešavanja sa kovidom - rekao je Santovac i naglasio da u Zrenjaninu postoji veliki broj ljudi koji je zainteresovan za strip, jer smo upravo ove stripove čitali u detinjstvu i tokom ovog vikenda prisećaćemo se tih trenutaka i da se tu, zapravo pokazuje veza između Srbije i Francuske.
 
 
 
Na otvaranju je govorio Branko Đukić, urednik časopisa “Stripolis“ i autor projekta, a u ime organizatora publici se obratio Goran Marinković, direktor Kulturnog centra Zrenjanina.
 
“Stripolis“ traje do nedelje, 19. septembra, a večeras u Kulturnom centru Zrenjanina od 20 časova održaće se razgovor sa Borisom Stanićem i Danilom Miloševim – Wostok(om), a nakon razgovora gosti će crtati za publiku.
 
 
 
 
U nedelju, poslednjeg dana festivala, od 10 časova organizuju se projekcije animiranih i igranih filmova koji su rađeni po poznatim strip-serijalima.
 
Organizator festivala je Kulturni centar Zrenjanina, urednik časopisa “Stripolis“ koji se objavljuje u okviru izdavačke produkcije KCZR je mr Branko Đukić, koji je ujedno i autor istoimenog projekta, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6202/francuski_ataseDSC_0.jpg