Gradonačelnik Salapura potpisao sporazum o uključivanju Grada Zrenjanina u bazu podataka BEFS Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine

Danas su u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu potpisani sporazumi između svih 45 lokalnih samouprava i Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine o uključivanju u sveobuhvatnu bazu podataka (BEFS - „BASE OF EUROPEAN FUNDING SOURCE“) o projektima finansiranim putem eksternih izvora. U ime Grada Zrenjanina, potpis na sporazum stavio je gradonačelnik Simo Salapura, a svečano mu je uručen od strane predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i direktora Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine Aleksandar Simurdić. 
 
 
 
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ovom prilikom izjavio je da je od 2012. do 2019. godine pokrajinska administracija subvencionisala 488 projekata sa više od sedam miliona evra. U tom periodu, kako je naveo, jedinice lokalne samouprave, uz podršku Pokrajinske vlade u iznosu od 3,2 miliona evra, realizovale su 151 projekat.
„Pokrajinska vlada proteklih godina bila je uspešna u vezi sa realizacijom sredstava iz fondova Evropske unije. U tom procesu bili smo efikasni, transparentni i odgovorni, i nastavićemo da uz podršku naših fondova i drugih institucija podstičemo lokalne samouprave kako bi u narednom periodu bile efikasnije kada je reč o raspoloživim izvorima finansiranja“, rekao je Mirović. On je ocenio da je Pokrajinska vlada bila veoma aktivna i u okviru IPA i INTERREG projekata prekogranične saradnje.
 
 
 
 
„Važno je da budemo okupljeni oko projekata. Uz pomoć sredstava iz Evropske unije uradili smo mnogo važnih projekata za građane Vojvodine, uz svaki opravdan dinar, a u narednom periodu sve više sredstava usmeravaćemo na zaštitu životne sredine i unapređenje lokalne komunalne infrastrukture“, istakao je Mirović.

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić rekao je da baza podataka treba da služi dobijanju pokazatelja koji će biti od koristi pokrajinskoj administraciji u kreiranju budućih javnih politika i jačanju institucionalnih kapaciteta u cilju što efikasnijeg korišćenja eksternih izvora finansiranja.
„Ovaj projekat treba da pokaže da zajedno, kao tri nivoa vlasti, uz partnere iz Evropske unije, u narednom periodu možemo da budemo još konkretniji i efikasniji kada je reč o raspoloživim izvorima finansiranja“, naveo je Simurdić.
 
 
 
 
Šef za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je da zajedno možemo uraditi mnogo toga i da je izuzetno važno podizati svest lokalnih zajednica i integrisati nosioce ekonomskog i regionalnog razvoja.
 
Događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6232/ugovori_ns0.jpg