Gradski štab za vanredne situacije: epidemiološka situacija složena, zdravstveni sistem grada napregnut, vakcinacija jedini način za rasterećenje

Epidemiološka situacija u gradu je složena, a zdravstveni sistem i zaposleni u njemu pod velikim pritiskom, uz apel građanima da se jedino striktnom primenom postojećih epidemioloških mera - sveobuhvatnom vakcinacijom, nošenjem maske u zatvorenom prostoru, higijenom i distancom - može zauzdati pandemija i rasteretiti zdravstveni kapaciteti, saopšteno je danas na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije. 
 
Sednicom je predsedavao komandant Gradskog štaba i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, kom su na početku sednice, direktori gradskih zdravstvenih ustanova predočili trenutnu situaciju i osvrnuli se na probleme koji su prisutni. Direktor Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” dr Zdravko Ždrale rekao je da se ta ustanova suočava sa nedostatkom kadra, jer je deo lekara i medicinskog osoblja na bolovanju, a deo je na radu u novoj kovid-bolnici u Novom Sadu. Proces vakcinacije je ocenjen kao prioritet, unutrašnji organizacioni kapaciteti Doma zdravlja podređeni su tome i čine se veliki napori da se ne zanemari redovan rad i aktivnosti na terenu. Najveći pritisak trpi respiratorni centar na Zelenom polju, gde se na dnevnom nivou pregleda između 100 i 120 ljudi. Takođe, služba hitne medicinske pomoći u obavezi je da prevozi oporavljene bolesnike iz kovid-bolnice u Novom Sadu do njihovih domova, pa su kapaciteti Doma zdravlja angažovani i u tom smeru.  
 
 
 
Istaknuto je da se proces vakcinacije trećom dozom odvija na zadovoljavajuć način i da je obuhvaćeno preko osam hiljada građana. Ukupno je do sada dato preko 92 hiljade vakcina, a kako je naveo dr Miloš Kovačević, član Gradskog veća grada Zrenjanina, broj hospitalizovanih pacijenata u poslednjem talasu epidemije srazmeran je broju nevakcinisanih, odnosno dvostruko je manji u odnosu na prethodni talas, što dovoljno govori o neophodnosti vakcinacije kao gotovo jedinom načinu za rasterećenje zdravstvenog sistema.  
 
 
 
Dr Predrag Rudan, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, rekao je da se broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na teritoriji kreće oko 1200. U ovom trenutku taj broj iznosi 1240, a po njegovim rečima, resursi Zavoda u potpunosti ispunjavaju sve zahteve za testiranjem na prisustvo koronavirusa, ima dovoljno agensa i testova. 
- Cifre govore da smo stigli do vrha ovog talasa pandemije i da postoji blago povećanje od desetak slučajeva na dnevnom nivou. To nema većeg uticaja u odnosu na ukupan broj obolelih i očekujemo da u toku naredne dve nedelje dođe do održavanja ovakvog stanja, a onda, ukoliko se budemo pridržavali mera, da dođe do poboljšanja i blagog pada novozaraženih. Na taj način će doći i do rasterećenja kapaciteta bolnice, jer je potrebno da prođe još dve do tri nedelje od početka pada broja obolelih da bi i zdravstvene ustanove mogle da osete olakšanje u svom radu - rekao je dr Rudan. 
 
Broj hospitalizovanih kovid pacijenata u bolnici je trenutno 77, a kapacitet postelja na kovid odeljenju povećan je na 110. Po rečima pomoćnika direktora Opšte bolnice, dr Vanje Kunkina, brine broj pregleda na infektivnom odeljenju, koji iznosi oko 150 na dnevnom nivou, kao i porast broja pregleda na odeljenju pedijatrije, na oko 50 dnevno.   
 
Kao povoljna ocenjena je situacija u Gerontološkom centru, gde je vakcinisano skoro 90 odsto korisnika i 60 odsto zaposlenih i gde trenutno nema korisnika pozitivnih na koronavirus.   
 
 
 
Predsednik Aktiva direktora srednjih škola i direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković rekao je da se nastava u svim školama u najvećoj meri odvija redovno, i da je povratak na trajanje časa od 45 minuta doneo kvalitetniju i obuhvatniju nastavu. U Zrenjaninskoj gimnaziji je u toku ove nedelje registrovano 35 slučajeva zaraze među učenicima, i u skladu s tim četiri odeljenja su prešla na kombinovanu, a jedno na nastavu on-line. U pojedinim školama izražen je problem sa stručnim kadrom, profesorima koji su na bolovanju, za koje nema zamene. 
  
         
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6239/stab_za_vanredne_situacije_07102021_0.jpg