Gradu Zrenjaninu 11,5 miliona dinara za projekte unapređenja energetske efikasnosti, u okviru konkursa NIS “Zajednici - zajedno”

Gradu Zrenjaninu opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 11,5 miliona dinara za pet projekata unapređenja energetske efikasnosti, u okviru konkursa NIS “Zajednici - zajedno”. Kako bi odgovorila na potrebe zajednice čiji je deo, kompanija NIS je u 2021. godini podržala 29 projekata u oblasti ekologije i zaštite životne sredine u ukupnoj vrednosti od 107,5 miliona dinara. 
 
Projekti će biti realizovani u 12 gradova i opština - osim u Zrenjaninu još u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Nišu, Čačku, Pančevu, Kikindi, Kanjiži, Novom Bečeju, Srbobranu i Žitištu, a usmereni su na zamenu kotlova, smanjenje zagađenja, unapređenje energetske efikasnosti, solarnu energiju i uređenje javnih parkovskih površina.
 
Na teritoriji Grada Zrenjanina projekti će biti realizovani u Narodnom muzeju, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Rusanda” u Melencima, kao i u tri osnovne škole u naseljenim mestima - Lukićevu, Elemiru i Čenti. Kompanija NIS na ovaj način podržava i prepoznaje aktivnosti koje Grad Zrenjanin realizuje u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, prateći “Zelenu agendu” Republike Srbije.     
 
 
1. Narodni muzej Zrenjanin
Zamena rasvete energetski efikasnim LED osvetljenjem u prostoru stalne postavke, administrativnom delu i depoima, čime se ostvaruju uštede u potrošnji električne energije i u velikoj meri štiti muzejska građa smanjenjem emisije toplote.
2.000.000,00 din.
 
2. OŠ “Branko Ćopić” Lukićevo
Zamena dotrajalih prozora i vrata na objektu, čime škola postaje znatno energetski efikasnija u odnosu na postojeće stanje.
2.000.000,00 din.
 
3. OŠ “Svetozar Marković Toza” Elemir
Zamena postojećeg dotrajalog gasnog kotla i sanacija toplovodne mreže od gasne kotlarnice do toplotne podstanice, u cilju efikasnije grejanja objekta škole i smanjenja toplotnih gubitaka.
3.000.000,00 din.
 
4. Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Rusanda” Melenci
Zamena dotrajalih prozora PVC profilima i zamena osvetljenja novim energetski efikasnijim LED osvetljenjem u tri paviljona bolnice.
2.500.000,00 din.
 
5. OŠ “Branko Radičević” Čenta
Zamena prozora, svetlarnika i ulaznih vrata novim PVC profilima, čime se smanjuje potrošnja mazuta u grejnoj sezoni.
2.000.000,00 din.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6229/NIS_Zajednici_zajedno_logo_0.jpg