Obeležava se Dan primirja u Prvom svetskom ratu, jedan od značajnih datuma iz najslavnijeg istorijskog perioda grada i države

Grad Zrenjanin poslednjeg dana oktobra i tokom novembra obeležava tri značajna, međusobno povezana datuma, koja se tiču okončanja Prvog svetskog rata na ovim prostorima. Osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora, 31. oktobra, prethodilo je dolasku srpske oslobodilačke vojske i oslobođenju grada, 17. novembra, što se dogodilo šest dana nakon potpisivanja primirja - na dan koji se danas obeležava širom Evrope, u svim zemljama pobednicama u Velikom ratu, kao Dan veterana u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Republici Srbiji kao državni praznik.  
 
 
 
 
- Sigurno da je ovo jedan od najslavnijih perioda iz istorije našeg grada i države Srbije i sva tri datuma obeležavamo na dostojan način, odavajući počast našim slavnim precima i herojima. Imamo obavezu i dužnost da se sećamo njih i njihovih dela i možemo biti ponosni na ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu, njenu pripadnost saveznicima i ogromne žrtve koje je podnela - rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, nakon što je u holu Gradske kuće položio venac na spomen-ploču posvećenu pukovniku Dragutinu Ristiću - “Brigadiru”, komandantu pešadijske brigade Gvozdenog puka “Knjaz Mihailo”, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek i oslobodiocima grada u Prvom svetskom ratu. 
 
 
 
 
Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Komande Banatske brigade i zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, kao i Srednjobanatskog upravnog okruga. U ime Grada Zrenjanina, venac su položili gradonačelnik Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković. Delegaciju Srednjobanatskog okruga predvodila je načelnica Snežana Vučurević, a Komande Banatske brigade i zrenjaninskog garnizona komandant, pukovnik Aleksandar Dedić.
- Naredne srede proslavljamo i 103. godišnjicu od oslobođenja grada, za kada pripremamo poseban program. Uz odavanje počasti herojima Prvog svetskog rata i polaganje venaca na sva spomen-obeležja iz tog perioda, centralna svečanost održaće se ispred spomenika Kralju Petru, na gradskom trgu. Narodni muzej tim povodom priprema prigodnu izložbu, a u Narodnom pozorištu ugostićemo i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički”, što će biti vrhunski kulturni događaj u našem gradu - najavio je gradonačelnik obeležavanje Praznika grada, 17. novembra.
 
 
+
 
Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su u francuskom gradu Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončana ratna dejstva na zapadnom frontu. Silama Antante - Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji - kao saveznička sila priključila se Kraljevina Srbija i dala izuzetan doprinos ukupnoj pobedi u Prvom svetsku ratu i slamanju Austrougarske monarhije. Srbija je pretrpela ogromne vojne i civilne gubitke tokom ratnih dejstava i procenjuje se da je izgubila gotovo trećinu svog tadašnjeg stanovništva - između 1,1 i 1,3 miliona ljudi.
 
Iako su učesnice rata stavile potpis na dokument o primirju, Prvi svetski rat je na našim prostorima, konkretno u Velikom Bečkereku, potrajao još nekoliko dana, sve do 17. novembra, kada je u grad ušla srpska vojska i kada je i formalno vlast predata Srpskom narodnom odboru. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6283/dan_primirja_2021_0.jpg