“Olimpijac sa Begeja” - premijera filma posvećenog Miloradu Stanulovu u petak, 5. novembra, u Kulturnom centru Zrenjanina

“Olimpijac sa Begeja”, sportsko-dokumentarni film posvećen proslavljenom zrenjaninskom sportisti, veslaču veka u Srbiji, osvajaču dve olimpijske i jedne svetske medalje Miloradu Stanulovu, biće premijerno prikazan u petak, 5. novembra, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, s početkom u 19 časova. Na dan kada je, pre 43 godine, Stanulov na dalekom Novom Zelandu osvojio bronzanu medalju na svetskom prvenstvu, Evropski grad sporta predstaviće javnosti još jedan projekat usmeren ka negovanju kulture sportskog sećanja, bogate tradicije i visokih sportskih dometa naših sugrađana. 
 
 
 
Film su danas najavili autorka Stojanka Lekić, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković i sam akter, Milorad Stanulov, koji su pozvali Zrenjanince da u petak dođu u Kulturni centar - ulaz je besplatan - i zauzmu svoje mesto na premijeri, uz opasku da će broj mesta, zbog poštovanja epidemioloških mera, ipak morati da bude ograničen. Očekuju se i gosti iz drugih sredina, predstavnici sportskih foruma i asocijacija, istaknuti sportisti i sportski radnici, kao i predstavnici lokalne samouprave. 
 
Stojanka Lekić, takođe nekadašnja sportistkinja i sportski radnik, rekla je da je do ideje da se uradi ovakav film došlo spontano, nakon zapaženog projekta “Žensko lice sporta u Zrenjaninu”, takođe sa istim autorima, Đulom Feldešijem i Dušanom Udickim, iz produkcijskog Udruženja “Pečat”. 
- Oni su predložili da uradim film o još nekom sportisti u gradu, uspeli su da me ubede i izbor je bio i težak i lak. Težak, jer naš grad ima mnogo učesnika olimpijskih igara i osvajača medalja. Lak, jer Milorada Stanulova poznajem dugo, znam njegovu karijeru i znam da je u sportu u kome će za tri godine biti 40 godina kako niko nije uspeo da osvoji olimpijsku medalju u veslanju u našoj državi, nakon medalja Stanulova i Pančića u Moskvi, 1980. godine i Los Anđelesu, 1984. godine - istakla je Lekićeva i dodala da je izbor na Stanulova pao iz još nekih razloga.
 
 
 
- On je veliki lokal-patriota koji, tokom svoje karijere, ni jednog momenta nije napuštao Zrenjanin, a mogao je, proveo je 12 godina u reprezentaciji, ali je ipak ostao veran svom gradu. Naš sugrađanin, onako tih i nenametljiv, živeo je pored nas, ali ne tih u smislu da ništa ne radi, ostao je aktivan svih ovih godina, uz mnogo hobija i mnogo prijatelja, što je danas svakako bogatstvo - istakla je Stojanka Lekić
 
Objasnila je i da je film rađen tako što se čula ispovest samog Stanulova o ostvarenim sportskim dometima i karijeri, ali i još deset njegovih savremenika, njegovog sportskog kolege u dvojcu bez korimilara Zorana Pančića, tadašnjeg trenera Veselina Vučićevića, selektora Srboljuba Saratlića i drugih aktera tog vremena i sportskih događaja. Korišćena je i bogata sportska arhiva Milorada Stanulova, autentični snimci različitih formata, fotografije, novinski tekstovi...      
 
 
 
Milorad Stanulov zahvalio je Stojanki Lekić na upornosti da uradi ovakav projekat, uz konstataciju da je to ubeđivanje dugo trajalo, a potom je usledio odabir i obrada arhivskih materijala, što je sve u filmu odlično “skrojeno” i montirano.
- Kada smo i snimili sve te materijale, Stojanka je mesecima to gledala i slušala, i uklapala u neku celovitu priču u ograničenom vremenskom trajanju, od 55 minuta. Zahvalio bih se i gradonačelniku Zrenjanina koji je, kada je završavan film, predložio i zamolio da on bude promovisan tokom ove godine, u okviru obeležavanja titule “Evropskog grada sporta”. Dogovoreno je, na kraju, da kao datum premijere odaberemo 5. novembar, što nije slučajno, jer je upravo tada godišnjica kada sam osvojio medalju na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu - rekao je proslavljen zrenjaninski sportista, najavljujući film “Olimpijac sa Begeja”.
  
Milorad Stanulov rođen je 1953. godine u Zrenjaninu. Sportsku karijeru počeo je u Veslačko-kajakaškom klubu “Begej 1883” 1970. godine i kao aktivan takmičar u njemu proveo punih 18 godina. Državni prvak bio je 12 puta, balkanski pet puta, šampion Mediteranskih igara u Splitu, 1979. godine, uz već pomenute najveće uspehe - bronzanu medalju u skifu na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu 1978. godine, srebrnu u dubl-skulu sa Zoranom Pančićem, članom VK “Danubius” Novi Sad, na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine i bronzanu, takođe s Pančićem, u Los Anđelesu 1984. godine. U anketi lista “Ekspres Politika” proglašen je 1997. godine za “Veslača veka” u Srbiji. 
 
 
 
Bio je istaknuti sportski radnik, dobitnik brojnih sportskih i društvenih priznanja, član sportskih foruma i organizacija, a uz završen ekonomski fakultet, bio je zaposlen u “Elektrodistribuciji” Zrenjanin, odakle je i penzionisan, 2018. godine. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6271/kzn_film_olimpijac_sa_begeja_0.jpg