Povodom obeležavanja kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” špalir narandžastih cipela, narandžasti gerberi za žene žrtve nasilja u porodici

Povodom početka kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” na trgu ispred Gradske kuće danas je postavljen špalir 19 narandžastih pari cipela kao simbol broja žena koje su u 2021. izgubile život od strane nekog člana porodice. 
 
Na kraju špalira postavljen je transparent na kome je pisalo “Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više“, što je slogan međunarodnog dana sećanja na žene žrtve porodičnog nasilja. 
 
 
Na svaku cipelu položen je narandžasti gerber, a cveće su položili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i zamenik Saša Santovac sa svojim saradnicima, načelnica Srednjovbanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i njegov zamenik Oliver Mitrović, kao i predstavnice Centra za socijalni rad i Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina -  “Most” , odbornice Skupštine grada i poslanice u pokrajinskoj i republičkoj Skupštini. 
 
 
 
Gradonačelnik Simo Salapura rekao je da se Zrenjanin i ove godine priključio globalnoj kapmanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja se organizuje u više od sto zemalja sveta i koja se završava 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.
- U sklopu kampanje, i ove godine od 25. novembra do 10. decembra, kada je Međunarodni dan ljudskih prava, imaćemo različite akcije kojima ćemo ukazati na problem nasilja koji je prisutan u našem društvu. Ovih 19 narandžastih pari cipela simbol su broja žena koje su u 2021. godini izgubile život od strane nekog člana porodice, a ono što je važno jeste da o tome treba otvoreno pričati i svakodnevno, a o tom problemu možemo skretati pažnju široj javnosti organizovanjem ovakvih i sličnih akcija - rekao je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
Gradonačelnik je kazao da će u Zrenjaninu u narednim danima biti organizovane tribine i okrugli stolovi, edukacije, a da će "Vodotoranj" svih dana biti osvetljen narandžastom bojom.
- Da bismo prevazišli ovaj problem bitno je da se žene ekonomski osnaže, tako smo prošle nedelje raspisali konkurs za ekonomsko osnaživanje žena i podsticaj razvoju ženskog preduzetništva, po prvi put ove godine, a za tu namenu izdvojeno je 2 miliona dinara - rekao je gradonačelnik. 
 
 
Direktorka Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina -  “Most” Nevena Montresor takođe je navela da je prema zvaničnoj statistici ove godine devetnaest žena izgubilo život u partnerskom nasilju, nasilnici su bivši i sadašnji partneri i deca tih žena.
 
Montresor je podsetila da Centar “Most” u okviru svojih delatnosti ima Prihvalitilište za žene i decu žrtve nasilja i trgovinu ljudima, kao i Produženo stanovanje za žene i decu žrtve nasilja u porodici i žrtve trgovine ljudima.
- Cilj ove akcije jeste da skrenemo pažnju jer, kada se nasilje prijavi, ili dođe do nasilja, onda institucije preuzimaju svoj deo posla, ali na ovaj način, preventivno, šaljemo poruku da je nulta tolerancija kada je u pitanju nasilje - kazala je ona. 
 
 
Nevena Motresor je ukazala da se u cilju prevencije, između ostalog, organizuju i radionice sa mladima u školama gde se vode razgovori o tome šta jeste ljubav, a šta nije, kao i šta je partnerstvo i šta ne.
- U našem društvu, nažalost, oni ne prepoznaju to kao nasilje, nego kao ljubomoru i da jedan šamar nije nasilje i slično, i to je duboko ukorenjeno u našem društvu. Ipak, žene se sve više osmeljuju da prijavljuju nasilje i ono što treba istaći jeste da je "Zrenjaninski model" poznat model u Republici Srbiji, a on podrazumeva multisektorsku saradnju između policije, tužilaštva, Centra za socijalni rad i Centra “Most”, kao zadnje karike u zbrinjavanju tih žena, dakle, po svakoj prijavi sve te institucije postupaju i nadam se, a i statistika tako kaže, da smo mnoge žene zaštitili i da nije došlo do smrtnog ishoda i generalno da su se osnažile i krenule u život koji podrazumeva život bez nasilja - rekla je ona.        

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6302/16_dana_aktivizma_00.jpg