Skupština RCR “Banat” održana u Kikindi: saradnja dva veća banatska grada trebalo bi da, kroz projekte, privuče i manje lokalne samouprave

Kako je i najavljeno prilikom nedavnog sastanka u Zrenjaninu gradonačelnika Zrenjanina i Kikinde sa predstavnicima Regionalnog centra za razvoj “Banat”, danas je grad Kikinda bio domaćin sednice Skupštine RCR “Banat”. Uz gradonačelnike oba grada, Sima Salapuru i Nikolu Lukača, u radu su učestvovali i zvaničnici opština Žitište, Sečanj i Nova Crnja, kao i predstavnikci Regionalne privredne komore Zrenjanin.
 
 
 
Saradnja dva veća banatska grada trebalo bi da, kroz različite projekte, privuče i manje lokalne samouprave, a ulogu RCR “Banat” u svemu tome istakao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.
- Regionalni centar “Banat” jeste tačka okupljanja i međusobne saradnje više lokalnih samouprava na teritoriji Banata, a saradnja između gradova Zrenjanina i Kikinde ukazala se kao neophodna, imajući u vidu koji nas sve projekti očekuju, kada je u pitanju razvoj naših sredina. Centar “Banat” nam je partner i vodič kroz eksterne vidove finansiranja, pre svega preko projekata prekogranične saradnje i mogućnosti da na takav način unapredimo neke važne oblasti u našim lokalnim samoupravama - rekao je gradonačelnik Salapura i dodao da je u Zrenjaninu, konkretno, akcenat dat na projektima u oblasti energetske efikasnosti i održivosti. 
 
- Kroz naredne projekte prekogranične saradnje namera nam je da nadogradimo tu oblast, a kada je u pitanju saradnja s Kikindom, očekuju nas značajni infrastrukturni projekti i prosto, kada se razvija jedna jedinica lokalne samouprave, to svakako utiče i na razvoj one koja je u blizini - kazao je nakon današnjeg sastanka gradonačelnik Zrenjanina. 
 
 
 
Direktorka RCR “Banat” Irena Živković objasnila je da je u Kikindi održana 37. redovna sednica Skupštine RCR “Banat”, te da se danas razgovaralo o saradnji na budućim zajedničkim projektima, uključujući i izradu razvojnih planova razvoja za oba grada za period 2022-2030. godine.
- U prethodnom periodu RCR “Banat” je, iz fondova Evropske unije, na teritoriji lokalnih samouprava koju pokriva realizovala projekte u vrednosti od blizu četiri miliona evra. Namera nam je da u narednom periodu novim projektima konkurišemo za ista ili još značajnija sredstva, u toku su izrade planova razvoja lokalnih samouprava i verujem da će taj period biti i berićetniji, iz razloga što podrazumeva i saradnju dva značajna grada koja sigurno donosi i nove rezultate - rekla je Živković.
 
 
 
Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač takođe je istakao značaj današnjeg skupa i zahvalio se RCR “Banat” koji je okupio sve učesnike.
- Znači nam to u lobiranju, pomaganju, kreiranju određenih strategija, ali i izradi projekata prekogranične saradnje, da nas nekako usmere da na pravi način koristimo sve benefite i mogućnosti koje nam pružaju konkursi i međunarodni fondovi. Doneli smo određene odluke, ugovor o načinu finansiranja u narednom periodu, ali i dogovorili kako ćemo jedni drugima pomognemo. Uz podršku koju imamo i od Autonomne pokrajine Vojvodine, pokušaćemo da realizujemo što više projekata na dobrobit svih građana koji žive u ovom regionu, u lokalnim samoupravama koje se naslanjaju jedne na druge. To nam je zajednički cilj i verujem da ćemo maksimalno iskoristiti fondove koji su nam na raspolaganju - izjavio je Lukač.   
 
 
 
Fotografije: Grad Kikinda 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6301/RCR_Banat_u_Kikindi_0.jpg