Zrenjaninska bolnica ove godine dobila oko 68 miliona dinara za novu opremu, Grad Zrenjanin donirao krevete za Plućnu bolnicu

U zrenjaninskoj bolnici “Dr Đorđe Joanović” potpuno je obnovljena kardiološka oprema, a danas su u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti “Dr Vasa Savić” dopremljeni kreveti koje je Grad Zrenjanin donirao toj zdravstvenoj ustanovi.
 
Direktor zrenjaninske bolnice Igor Kitaresku rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je ta ustanova ove godine za nabavku različite opreme od Ministarstva zdravlja i pokrajinske Vlade dobila oko 68 miliona dinara.
 
 
Nabavljeni su mikroskopi i mikroton za patologiju, dva operaciona stola premijum klase, a trenutno se radi nabavka ultrazvučnog aparata za radiologiju, takođe premijum klase, kakav ta bolnica još nema.
 
Doktor Kitaresku je posebno zadovoljan time što je potpuno obnovljena kardiološka oprema, za šta je dobijeno 13 miliona dinara.
 
 
- Nabavljena je ergotraka, imamo i sto za stres eho, što je najmodernija metoda u ranom otkrivanju koronarne bolesti, a pored toga veliki je broj holterskih jedinica sa softverskom potporom za krvni pritisak i srčanu akciju - kazao je on i naveo da je svim tim novim aparatima pridružen i softverski deo koji je povezan sa Institutom za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i da će to omogućiti bolesnicima iz Zrenjanina da se njihovi rezultati automatski mogu čitati i na Institutu.
 
 
- To je veliki projekat Ministarstva zdravlja da se velike bolnice, poput zrenjaninske, somborske i subotičke, koje se ističu kao regionalni centri u budućnosti, povežu sa Kamenicom i da ljudi budu zbrinjavani najbrže i najkvalitetnije - rekao je dr Kitaresku i istakao da je, pored sredstava koja su dobijena za nabavku opreme, dobavljen i sanitet od pokrajinske Vlade i da je veliki broj aparata i respiratora za kovid dobijen iz RFZO.
 
 
Ocenio je da sredstva koja su ove godine dobijena, bolnica nije dobila u istoj godini.
“Mi smo iza Novog Sada trenutno najveća sredstva dobili za novu opremu,a to je uspeh bolnice, što će Zrenjaninci moći da vide kroz naš rad, a ono na čemu radimo jeste školovanje što više novih lekara, pre svega kardiologa, hirurga i anaesteziologa koji su ključni i baza svake bolnice”, rekao je još dr Kitaresku.
 
 
Za kupovinu kreveta Grad Zrenjanin je obezbedio blizu 600.000 dinara, a doktor Branislav Martinov kazao je da je to svojevrsna prekretnica za grad, budući da je ta bolnica prepoznata kao ustanova u koju vredi ulagati i nešto donirati.
- Znam da je to veliko za grad i opštine koje tradicionalno nemaju sredstava, ali isto tako, još veća stvar za nas za koje je ovaj poklon, ovih pet kreveta, od izuzetne važnosti. Oni će biti upotrebljeni za bolji komfor pacijenata i u tom pravcu smo svi mi zaposleni u ovoj ustanovi zahvalni smo Gradu Zrenjaninu- rekao je dr Martinov i nagalasio da od kada je u toj bolnici nije zabeleženo da je Grad donirao opremu.
 

Inače, Pokrajinska vlada je na sednici održanoj krajem juna ove godine donela rešenje da se Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “Dr Vasa Savić” u Zrenjaninu usmeri 30 miliona dinara za adaptaciju i proširenje sistema medicinskih gasova za potrebe kontinuiranog i stabilnog snabdevanja kiseonikom.
 
 
Doktor Martinov je naveo da je rekonstrukcija kiseonične mreže završena. Ranije je u Plućnoj bolnici bilo svega 26, i još nekoliko kiseoničnih mesta koja nisu neposredno bila u upotrebi pacijenata, a sada ih je ukupno 73.
- To nam mnogo znači, sada bismo bili u problemu, veliki je broj pacijenata koji zahtevaju dugotrajan kiseonični tretman i da nije ovoga doveli bismo nas do očaja - rekao je dr Branislav Martinov.     
      

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6282/kzn_bolnica_00.jpg