Gradonačelnik s predstavnicima “Štrabaga”: realizacija projekta pojačanog održavanja državnog puta I-B reda, od Žitnog trga do Ečke

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i zamenik Saša Santovac razgovarali su s predstavnicima kompanije “Štrabag” iz Beograda, povodom početka realizacije projekta pojačanog održavanja 8,69 kilometara državnog puta I-B reda 13 na deonici kroz grad, od Žitnog trga u Zrenjaninu do Ečke, odnosno ukrštanja s putevima za Lukićevo i Orlovat - Pančevo. Tom prilikom, od strane izvođača prezentovani su detalji projekta i ukazano na njegove glavne karakteristike i specifičnosti. 
 
Projekat je fazi tehničke pripreme, a radovi će početi kada to budu u potpunosti dozvolili vremenski uslovi. U skladu s pripremama, postavljene su i informativne table na početku deonice - Žitnom trgu i kraju deonice - kod raskrsnice puta Ečka - Lukićevo.  
 
 
 
U pitanju je investicija vredna 614 miliona dinara, a deo sredstava obezbeđen je na osnovu zajma od Evropske investicione banke za troškove Projekta rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja. Investitor je Javno preduzeće “Putevi Srbije”, nabavka je sprovedena kroz postupak nacionalnog javnog nadmetanja za dodelu ugovora, prema smernicama Evropske investicione banke i ugovor će biti zajednički finansiran od strane banke i Republike Srbije.  
 
Kako je predočeno tokom sastanka, radovi u Zrenjaninu će obuhvatiti više faza, a prva podrazumeva deonicu od Žitnog trga do raskrsnice ulica Pašićeva - Nušićeva - Birčaninova - Beogradska - Dositeja Obradovića, s predviđenim trajanjem radova od mesec dana. Zbog kompleksnosti radova, biće neophodno kompletno izmeštanje saobraćaja i njegovo usmeravanje privremenim trasama, o čemu će građani biti detaljno obavešteni.
 
 
 
Osim zamene celokupnog asfaltnog sloja, predviđeno je ojačanje kolovoza na deonici kroz grad, saniranje šahtova, rekonstrukcija rasvete na pet raskrsnica, rekonstrukcija šest autobuskih stajališta i dva parking prostora uz trasu, proširenje nasipa oko nadvožnjaka kod autobuske stanice, proširenje kolovoza van grada na standard državnog puta I-B reda od 7,2 metra. Celokupna deonica obuhvata 23 raskrnice i posebna pažnja posvetiće se bezbednosti saobraćaja u zoni radova i postavljanju privremene saobraćajne signalizacije. 
 
U skladu sa prisustvom na teritoriji našeg grada i radi bolje komunikacije s građanima o navedenim i budućim radovima, kompanija “Štrabag” otvorila je kancelariju u Zrenjaninu, u Ulici Mađarske komune (Mužlja). Tokom radova, građanima će biti omogućeno da kontaktiraju kancelariju u vezi sa bilo kakvim problemima koji se, eventualno, mogu javiti na terenu.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6322/sastanak_putevi_srbije0.jpg