Obeležen 4. decembar, Dan vojnih veterana - počast stradalim u svim otadžbinskim ratovima

Dan vojnih veterana, 4. decembar, ustanovljen je u Republici Srbiji 2015. godine i od tada se obeležava svake godine, u znak sećanja na 1912. godinu, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400 hiljada boraca Vojske Kraljevine Srbije steklo zvanje “stari ratnik”, odnosno veteran. 
 
Ovaj dan prilika je da se oda počast stradalima u svim otadžbinskim ratovima, ali i da se organizuju susreti s aktivnim veteranima, čuju njihove reči, zahtevi ili rešavaju neki njihovi problemi. Obeležavanje Dana vojnih veterana organizuju sve jedinice i ustanove Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Vojne delegacije, u saradnji sa lokalnim samoupravama i veteranskim udruženjima, polažu vence na spomen-kosturnice, spomenike palim borcima i žrtvama oslobodilačkih ratova širom Srbije, a na prigodnim ceremonijama i akademijama evociraju se sećanja na stradale i šalju prigodne poruke. 
 
 
 
 
Dan vojnih veterana obeležen je u Zrenjaninu polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležje poginulim sa teritorije Grada Zrenjanina u ratnim sukobima na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, od 1991-99. godine i prigodnim obraćanjima, zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca i potpukovnika Stevana Žigića, predstavnika garnizona Vojske Srbije i Komande za razvoj Banatske brigade u Zrenjaninu. 
 
Vence su na spomen-obeležje položili predstavnici garnizona Vojske Srbije, Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin i Gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin. U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i sekretarka Skupštine grada Svetlana Grujić
 
 
 
 
Obraćajući se prisutnima nakon ceremonije, zamenik gradonačelnika istakao je da se Republika Srbija, ali i pripadnici srpskog naroda van Matice, s ponosom sećaju svojih junaka i svojih heroja. 
- Odajemo danas počast našim sugrađanima koji su u ratovima od 1991. do 1999. godine stali u odbranu otadžbine i njenih nacionalnih interesa. Još jednom sećamo se naša 53 junaka, njihova su imena putokaz kako treba razmišljati i postupati kada su ugroženi narod i otadžbina, ali isto tako moramo u svakom trenutku činiti sve što je u našoj moći da se ratne strahote više nikada i nikome ne ponove - poručio je Santovac. 
 
Ukazao je i na dobru saradnju Grada Zrenjanina i garnizona Vojske Srbije. 
- Ovo je sredina u kojoj je naša vojska uvek bila cenjena i poštovana i građani su uvek stajali uz njene pripadnike, i u dobrim i u lošim vremenima. Današnja vremena svakako su mnogo bolja od nekih prethodnih, a razvojni planovi i sve aktivnosti koje imamo, usmerene su isključivo ka napretku i razvoju, i u ovom trenutku, Zrenjanin je centar nekoliko investicija koje su od značaja i na državnom nivou - kazao je Santovac, posebno istakavši realizaciju investicije “Linglong”, autoputa ka Beogradu i Novom Sadu i gradnju centralnog prečistača otpadnih voda. 
 
 
 
 
- Uporedo s tim, u gradu se podiže i desetak drugih proizvodnih pogona u industrijskim zonama, a aktivno je više od deset gradilišta novih stambeno-poslovnih objekata. U saradnji s Republikom i Pokrajinom obnavljamo zelene površine, sportske terene, otvaramo vrtiće u gradu i naseljenim mestima, stvaramo sve bolje uslove za život i rad svih stanovnika. U svemu tome, sledimo put kojim su krenuli naši sugrađani, kojima danas odajemo dužnu počast, i ostvarujemo njihove želje i da živimo slobodno i u miru - kazao je još zamenik gradonačelnika Santovac. 
 
Potpukovnik Stevan Žigić osvrnuo se na istorijat datuma Dana veterana i njegove korene u Prvom balkanskom ratu. Ukazao je na potrebu da se o značaju ovog dana i žrtvama koje su podnete u borbi za slobodu našeg naroda i otadžbine edukuju i mlade generacije i naraštaji, kako bi nastavili da neguju kulturu sećanja na ljude i događaje iz naše istorije i na heroje koji su je stvarali. 
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6311/dan_veterana_2021_0.jpg