Organizacija “Svetosavlje” dodelila stipendije - Svetosavski fond pomaže 21 učenika i studenta sa teritorije Zrenjanina i Žitišta

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu danas su svečano dodeljene Svetosavske stipendije za školsku 2021/22 godinu, koje je zaslužilo petoro studenata i 16 učenika srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina i opštine Žitište. Stipendije je uručio predsednik Organizacije “Svetosavlje” Dragan Vidaković, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i članovi Upravnog odbora “Svetosavlja”. 
 
Dodela stipendija organizovana je dvanaesti put, uz iznos stipendija od 50.000 dinara za učenike i 100.000 za studente na godišnjem nivou, koje se isplaćuju u deset mesečnih rata. Svrha stipendija je da ohrabre i pomognu  školovanje dece koja žele da uče i postižu odlične rezultate, a potiču iz višedetnih porodica slabijih materijalnih mogućnosti.  
 
 
 
 
Čestitajući dobitnicima stipendija, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura zahvalio se organizaciji “Svetosavlje” na dugogodišnjem humanitarnom radu i visokom stepenu društvene odgovornosti. Poručio je učenicima i studentima da su nešto najvrednije što grad ima i što treba da neguje. 
- Lokalna samouprava, zajedno sa društveno odgovornim preduzećima, stvara društveni i privredni ambijent u našem gradu koji će vam omogućiti da ovde možete da se školujete, ako ne želite, da to učinite u nekom drugom gradu, ali da možete da se vratite i dalji život zasnujete ovde. Na dobrom smo putu, kada su u pitanju investicije, a i vi ćete sigurno, nekim svojim idejama, nekom novom energijom, dati svoj doprinos ovom gradu, koji sigurno ima budućnost - rekao je gradonačelnik i dodao da je Grad Zrenjanin ove godine izdvojio 17 miliona dinara na ime stipendija, koje je dobilo 245 učenika i studenata.
 
- Mislim da su to značajni podsticaji za naše obrazovanje, verujem da ćemo u narednom periodu moći da budemo u prilici da još više istaknemo značaj obrazovnog procesa  i obrazovnih institucija u našem gradu - zaključio je gradonačelnik Salapura.  
 
 
 
 
Predsednik “Svetosavlja” Dragan Vidaković rekao je da je Svetosavski fond osnovan 2011. godine, da je do sada stipendirao 68 studenata i 148 učenika i da je ukupno za tu  namenu utrošeno 13.180.000 dinara.
- Smatramo to značajnim doprinosom i sasvim smo sigurni, pošto imamo povratne informacije, da su ta sredstva otišla u dobre ruke, da je većina naših stipendista uspešno završila školovanje i već se zaposlila. Ovo su prilike kada se može videti i uveriti da se trud i rad isplate. Na ovaj način, ne samo što direktno pomažemo ove učenike i studente, već želimo i da ukažemo javnosti na značaj obraćanja pažnje na ovakve porodice i ovakvu decu, jer svi zajedno treba da težimo društvu i državi u kojoj će svi imati jednaku šansu - kazao je, između ostalog, Vidaković, uz tradicionalni svetosavski pozdrav “da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi”. 
 
 
 
 
Organizacija “Svetosavlje” je i ovoga puta dodelila posebne zahvalnice zaslužnim pojedincima za podršku “Svetosavlju“ u ostvarivanju njegove misije i ciljeva. Zahvalnice su dobili Zorica Kecić, dirigent hora “Žene mironosice” i Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, inače naša sugrađanka. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6334/svetosavlje_2021_0.jpg