Rotari Distrikt 2483 Srbija i Crna Gora i Rotari klubovi obezbedili još jednu donaciju - mBot robotići za zrenjaninske škole

Rotari Distrikt 2483 Srbija i Crna Gora i Rotari klubovi već nekoliko godina realizuju donacije za osnovne škole u Srbiji radi povećanja digitalne pismenosti đaka.
Danas je u Baroknoj sali Gradske kuće organizovana podela mBot robotića i seminar namenjen nastavnicima, u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure koji je zahvalio na donaciji. 

 

Seminar je održao Nebojša Glišić - Fond B92. 

Vladimir Matić iz Rotari Distrikt 2483 rekao je da su do sada na osnovu potpisanog Memoranduma „Za lepšu školu“ sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije donirali 600 računara za 120 škola i 670 dronova za učenje programskih jezika skreč i pajton u 5. i 6. razredima osnovnih škola.

 

 

Prošle nedelje započeli su sa donacijom 500 mBot robotića za 100 osnovnih škola u Srbiji koje su obezbedili iz Global Granta „Rotari Distrikt 2483 za 100 škola“- nosilac projekta Rotari klub Senta i njihovi prijatelji iz Rotari kluba Savana iz Distrikta 6920 USA. 

Veliku pomoć u obezbeđivanju potrebnih sredstava u iznosu od 76.185  dolara pružili su im USAID i Rotari Fondacija u okviru programa „Hearts of Europe“ kao i veliki broj klubova iz SAD, Mađarske i Srbije.

 

 

Sekretar Rotari kluba Senta Jožef Šandor izrazio je zadovoljstvo što se projekat uspešno realizuje.
- Nadam se da će vama u školama mnogo pomoći u nastavi i da će deca što pre naučiti da ih koriste i da će dostići dobre rezultate na takmičenjima u zemlji i inostranstvu - rekao je on. 

 

 

Predsednica Rotari kluba Zrenjanin Gorjana Balani zahvalila se Gradu Zrenjaninu što je omogućio da se događaj održi u Baroknoj sali i Rotari klubu Senta koji su nosioci projekta i izrazila očekivanje da će ovakvih i sličnih akcija u našem gradu biti i ubuduće. 

 

 


Inače, krajem septembra ove godine u Gradskoj kući upriličeno je potpisivanje ugovora i uručena je donacija - bespilotne letelice - dronovi, uz realizaciju stručne informatičke obuke, između Rotari kluba Zrenjanin i predstavnika svih 28 osnovnih škola sa teritorije grada. Projekat se realizuje na osnovu Memoranduma “Za lepšu školu”, koji je inicirao Rotari distrikt Srbije i Crne Gore i potpisao ga sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6319/rotari_robotici_00.jpg