Svi su oni pobednici - otvorena izložba posvećena zrenjaninskim paraolimpijcima

U izložbenom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin danas je otvorena izložbena postavka “Pobednici - zrenjaninski paraolimpijci”. Grad Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin ovu izložbu organizuju u čast sugrađana koji su na nacionalnom i internacionalnom nivou zabeležili vrhunske rezultate u nekoliko sportskih disciplina, predstavljajući svoje klubove, grad i državu Srbiju. Njihove biografije, kao i priloženi predmeti, svedoče o važnosti učešća osoba sa invaliditetom u sportskom životu.
 
 
 
 
Izložbu je zvanično otvorio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, istakavši da su paraolimpijci važan deo velike zrenjaninske sportske porodice i da mogu biti uzor i posebna inspiracija svima nama.
- Do sada nismo imali ovakav tip izložbe, ne samo u Zrenjaninu, ali to nije slučajno, jer u našem muzeju postoji soba istorije sporta, jedini smo grad van Beograda u kom je organizovana izložba “Put olimpijskih vrednosti”, a sada predstavljamo paraolimpijce, pobednike, njihova borba sa medaljama i borba njih samih sa sobom nešto je što zaista inspiriše i što svi treba da pozdravimo i podržimo. Mi, kao lokalna samouprava, trudimo se da takvu podršku dajemo koliko je u našoj moći, ali ono što je nesumljivo jeste da država za sport nikada nije izdvajala toliko sredstava kao što danas čini - rekao je gradonačelnik. 
 
Kazao je još i da kada su u Briselu odlučili da titulu Evropskog grada sporta dodele Zrenjaninu, to nije bilo samo zbog naših proslavljenih sportista, njihovih uspeha i medalja, broja klubova koje okuplja Sportski savez grada ili zbog sportske infrastrukture, već i zbog odnosa lokalne sredine prema osobama sa invaliditetom i njihovog učešća u sportskim aktivnostima grada. 
 
 
 
 
U ime paraolimpijaca predstavljenih na izložbi obratio se stonoteniser Goran Perlić, učesnik na dve paraolimpijade, a u ime Narodnog muzeja obratili su se v.d. direktora Siniša Onjin i jedna od autorki izložbe i teksta, Duška Kolarov
 
Paraplegičarski sport u Zrenjaninu je svoj najneposredniji izraz pronašao u delovanju i uspesima dva kluba koja su ostvarila zavidne rezultate u proteklom periodu: u pitanju su Stonoteniski klub invalida “Zrenjanin K2” i Streljački klub osoba sa invaliditetom “Olimp”.
 
Izložba “Pobednici – zrenjaninski paraolimpijci” predstavlja sportiste sa invaliditetom učesnike paraolimpijada koji su članovi (nekadašnji, odnosno aktuelni) ovdašnjih sportskih klubova. Predstavljeni su Goran Perlić, stonoteniser, Snežana Nikolič, Laslo Šuranji, Živko Papaz i Simo Kecman, strleci, Katarina Draganov Čordaš, plivačica i Jasmin Bambur, skijaš. Svojim prisustvom, otvaranje su uveličali Goran Perlić, Laslo Šuranji i Simo Kecman
 
Zrenjaninci na paraolimpijadama nastupaju u stonom tenisu, streljaštvu, plivanju i skijanju, a među srpskim paraolimpijcima ima takmičara i u atletici. Jugoslovenski paraolimpijski tim nastupio je prvi put na Igrama 1972. godine. Predstavnici naše zemlje učestvovali su na svim Paraolimpijskim igrama do sada (izuzev u Torontu, Kanada 1976) i uvek se vraćali ovenčani medaljama. 
 
 
 
 
Svečanom otvaranju prisustvovali su i istaknuti sportski stručnjaci, trener najtrofejnije selekcije naše zemlje, vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić, kao i trener tekvondo reprezentacije Srbije Dragan Jović Gale, za koje je gradonačelnik priredio i prijem u svom kabinetu. Dobra saradnja Grada Zrenjanina s nacionalnim vaterpolo savezom već je rezultirala gostovanjem u našem gradu državnog tima, organizacijom finala Kupa Srbije i ženskog međunarodnog vaterpolo turnira, grad ima i superligaša u tom sportu, a očekuju nas i nova takmičenja. Takođe, i tekvondo sport ima u Zrenjaninu jako uporište i svake godine grad je domaćin velikog međunarodnog turnira, pa je današnja poseta iskorišćena i za razgovor o budućoj saradnji. Prijemu u kabinetu gradonačelnika prisustvovali su i Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina i Zoran Jerković, sportski radnik, nekadašnji predsednik Karate federacije Srbije. 
 
 
 
 
Otvaranju izložbe prisustvovali su još i čelnici Sportskog saveza Vojvodine, predsednica Jasmina Juras i generalni sekretar Mladen Stojšin, koji su potom, zajedno sa Savićem i Jovićem posetili i odeljenje muzeja posvećeno istoriji sporta u Zrenjaninu. 
 
Izložbu “Pobednici - zrenjaninski paraolimpijci” priredile su Aleksandra Đukić, Duška Kolarov i Ivana Arađan iz Narodnog muzeja Zrenjanin, a u okviru agende “Zrenjanin, evropski grad sporta 2021.”. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6341/izlozba_paraolimpijci_0.jpg