Tradicionalna svečanost u Gradskoj kući - dodeljena Nagrada grada Zrenjanina za 2021. godinu, gradonačelnik uputio novogodišnje poruke

Tradicionalna novogodišnja svečanost održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće, uz prisustvo čelnika lokalne samouprave i srednjobanatskog okruga, predstavnika javnih preduzeća i ustanova, privrednog i javnog života grada i gostiju svečanosti. Dodeljeno je i najznačajnije godišnje priznanje, za postignute rezultate u različitim oblastima od interesa za Grad Zrenjanin - Nagrada grada Zrenjanina. Domaćini su bili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, koji su i uručili Nagradu grada ovogodišnjim laureatima.
 
 
 
Novogodišnju čestitku svim gostima i građanima Zrenjanina uputio je gradonačelnik Salapura, uputivši posebne čestitke dobitnicima Nagrade grada Zrenjanina. 
“Još jednu iscrpljujuću godinu ostavljamo za sobom i verujem da su pred nama bolji dani, u kojima ćemo se vratiti na period pre epidemije. Uspeli smo da u protekloj godini realizujemo neke projekte, neki su ostali nedovršeni, ali ćemo ih sigurno završiti. Ono što nas čeka, planovi za 2022. godinu, nagoveštava velike investicije u našem gradu, počinje izgradnja autoputa Beograd-Zrenjanin, prečistača otpadnih voda, završavamo drugu fazu adaptacije Gradskog stadiona, zgradu u Kleku, u okviru Regionalnog stambenog programa za izbeglice, radićemo i u seoskim mesnim zajednicama, našim naseljenim mestima, projekte koji su bitni za njihove stanovnike”, rekao je gradonačelnik i osvrnuo se na problem koji najduže muči Zrenjanince. 
 
“Verujem da ćemo, zajedno s Vladom Republike Srbije, zajedno s našim službama, doći do rešenja problema, radimo na tome svakodnevno i očekujem da će 2022. godina biti veoma značajna, kada je ova tema u pitanju. Ali ako ostavimo vodu po strani, ako se osvrnemo na sve direktne investicije i podsticaje države za naš grad, za razvoj naših industrijskih zona, za privredni razvoj, što je pokretač ukupnog razvoja grada i regiona, takvi podsticaji mere se milijardama i to je dokaz da je Zrenjanin na važnom mestu, kada je u pitanju razvoj Republike Srbije. Na tome sam zahvalan predsedniku Aleksandru Vučiću, kao i celokupnoj Vladi Republike Srbije”, naveo je Salapura. 
 
 
 
Rekao je još da je iza nas godina u kojoj smo proglašeni za “Evropski grad sporta”, kao prvi grad u Srbiji s tom titulom, i u tom i takvom sportskom duhu, i završio novogodišnje obraćanje.   
“Na krilima tih pobeda koje su ostvarili i ostvaruju naši sportisti, na krilima te energije, želimo da budemo i grad pobeda kada su u pitanju investicije, razvoj, broj kranova i gradilišta u gradu, to je ono što moramo da prenesemo iz sporta i verujem da će 2022. godina u tom smislu u Zrenjaninu biti pobednička”, poručio je gradonačelnik na današnjoj svečanosti.   
 
Odlukom Komisije za dodelu nagrada i priznanja grada Zrenjanina, a na osnovu razmatranja prispelih predloga, “Nagradu grada Zrenjanina” ove godine je zaslužilo pet pojedinaca:
 
Ivan Pančić, fotoreporter u penziji
 
Gotovo šest decenija svedoči i beleži putem fotografije hroniku našeg grada. Njegov profesionalni rad, jasno dokumentovan i dostupan javnosti, zastupljen je kroz hiljade i hiljade vrednih fotografija, na novinskim stranicama, razglednicama, katalozima, publikacijama koje čine svojevrsnu istoriju razvoja Zrenjanina. Prve fotografije objavio je još 1965. godine, u časopisu “Foto-kino revija”, a u listu “Zrenjanin “1968. godine. Kao sportista u mladosti, naročito je ostavio traga u oblasti sportske fotografije, za koju dobija i međunarodna priznanja. 
S posebnim osećajem za detalj i sportski trenutak, neumorno je snimao vrhunske, svetski poznate sportiste, ali i pionire i poletarce koji tek počinju da koračaju sportskim stazama. Beleži takmičenja od velikih sportskih borilišta do najmanjih lokalnih terena. Iako u penziji, i dalje s velikim žarom i energijom snima i objavljuje fotografije sa brojnih sportskih događaja u Zrenjaninu i okolini. 
 
 
 
Roman Bugar, direktor Zrenjaninske filharmonije 
 
Rođen je 1985. godine u Zrenjaninu. Završava Akademiju umetnosti u Novom Sadu, podgrupa za violinu, a potom upisuje magistraturu u Banja Luci, u klasi profesora Uroša Pešića i kasnije profesorke Marije Misite. Godine 2009. obnavlja Zrenjaninski kamerni orkestar, a iste godine postaje koncertmajstor i dirigent orkestra Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine. Za predsednika velikog Festivala folklora Rumuna iz Vojvodine izabran je 2011. godine, a dve godine kasnije obnavlja rad Zrenjaninske filharmonije, osnovane 1890. godine kao prve u državi
Već od trenutka kada je stao na čelo Zrenjaninske filharmonije, ona postaje izuzetno značajan segment u oblasti kulture grada. Tradicionalno, njenim nastupom otvara se najveća gradska koncertna scena na Trgu slobode, tokom manifestacije “Dani piva” i ti koncerti izazivaju veliko interesovanje publike, ne samo u našem gradu. Zrenjanin se danas može pohvaliti da je jedan od retkih gradova u Srbiji u kom postoji i redovno nastupa filharmonija. 
Sarađuje s različitim orkestrima u zemlji, prva je violina je u Gudačkom kvartetu “Panonija”, a od 2015. na mestu je i direktora Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Priznanje zaslužuje zbog doprinosa u oblasti muzičke kulture i umetnosti grada, u celini.
 
 
 
Zurab Datunašvili, član Rvačkog kluba “Proleter” i reprezentacije Srbije
 
U godini u kojoj Zrenjanin, kao prvi grad u Srbiji, s ponosom nosi titulu “Evropski grad sporta”, ovaj sportista izdvojio se vrhunskim rezultatima. Osvojio je tri svetske medalje - postao je prvak Evrope i sveta i osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Proglašen je za najboljeg rvača sveta u svojoj kategoriji, a ovih dana zaslužio je i najveće sportsko priznanje na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine - nagradu “Jovan Mikić Spartak”, kao sportista godine. 
Sportski i životni put doveo ga je upravo u Zrenjanin i naš rvački klub, ali i u državnu selekciju Srbije, njegovu novu domovinu. Rvački sport je najtrofejniji u gradu Zrenjaninu i uvek je imao predstavnike koji su slavu svog kluba, grada i zemlje pronosili širom sveta. Njegova medalja iz Tokija stigla je kao 23. olimpijska medalja u sportskoj istoriji grada, čime je titula “Evropski grad sporta” krunisana i olimpijskim odličjem, koje uvek ima izuzetnu vrednost i značaj. 
Trenutno se ne nalazi u Zrenjaninu i u njegovo ime priznanje je primio trener Rvačkog kluba “Proleter” i reprezentacije Srbije Vojislav Trajković.
 
 
 
dr Radivoj Filipov, lekar specijalista epidemiolog 
 
Grad Zrenjanin i ove godine borio se s epidemijom izazvanom koronavirusom. Najveći teret u zaštiti stanovništva i suzbijanju epidemije podnele su zdravstvene ustanove i pojedinci u njima, suočavajući se svakodnevno s bolešću, ali i radeći preventivno, kako bi posledice zaraze bile što manje. 
U tom lancu odbrane, izuzetno važnu kariku čini Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, a posebno njegova organizaciona jedinica, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, na čelu s njegovim načelnikom, dobitnikom Nagrade grada.
Rođen je 1966. godine u Zrenjaninu, osnovne i specijalističke studije medicine završio je u Novom Sadu. Između ostalih aktivnosti u karijeri, tokom NATO agresije učestvovao je u zbrinjavanju povređenih pripadnika naše vojske na Kosovu i Metohiji. Dve decenije zaposlen je u Zavodu za javno zdravlje. 
Na osnovu svih aktivnosti i delatnosti te ustanove, lako je sagledati koliko je, u protekle dve godine, bila značajna njegova uloga, kako u radu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tako i ustanove u kojoj radi, u celini. 
Za svoj rad, doprinos u borbi protiv pandemije, zaslužio je i priznanje, zahvalnicu Društva lekara Vojvodine - Podružnice lekara Zrenjanin.
 
 
 
Vuksan Knežević, pedagog u penziji i književni stvaralac
 
U svojim knjigama, a napisao ih je petnaest, na ubedljiv literarni način svedoči o dubini svog ličnog iskustva i doživljaja. Njegovi prozni iskazi postoje kao autentično štivo, ali i kao vredna vrsta duhovne dokumentacije jednog vremena. Pedagog po struci, nakon profesionalne karijere upustio se u neizvesnu književnu avanturu, koja se pokazala kao uspešna i za njega blagotvorna. 
Taj književni rad učinio ga je poznatim i prepoznatljivim u Srbiji, ali i na prostorima bivše Jugoslavije. Pisanjem o mukama koje, nažalost, nisu bile samo njegove, kroz romane i pripovetke borio se sa ličnim, teškim uspomenama, oblikovao ih u iskaze koji su govorili u ime mnogih koji su prošli isto ili slično, a nisu umeli to da prenesu kroz literaturu. Odabirom tema i stila pisanja, na najbolji način definiše i sažima zapise o zlu, ali i o večitoj čovekovoj istrajnosti da ga prebrodi.
Svojim uspravnim životom, duševnom snagom da ne padne u zamke mržnje i opšte negacije, a naročito kvalitetom svojih književnih ostvarenja, zaslužio je da bude uvršten u krug naših istaknutih sugrađana. 
 
 
 
U ime nagrađenih zahvalio se upravo Vuksan Knežević, istakavši da je Nagrada grada Zrenjanina “preživela” sve muke koje smo i mi živeli, ali da je njena tradicija očuvana, zaslugom svih onih koji su dobro gradu mislili. 
“Lokalna nagrada nije samo obeležje našeg rada, ona je i dobar pokazatelj gde idemo i kojim putem se krećemo. Za mene je ovo priznanje svakako među najdražim, jer je izraslo iz duha sredine i duha radne okoline, u kojoj mi, dobitnici, živimo, radimo i stvaramo. Zato je treba s ponosom nositi. Ona donosi sa sobom i obaveze da nastavimo da radimo, da dostignemo nove domete i dela. Svi laureati se razlikuju među sobom, ali u jednom se ne smemo razlikovati - u odnosu i ljubavi prema Zrenjaninu, svojoj sredini, u odnosu prema domovini”, poručio je Knežević.     
 
 
 
U muzičkom delu današnje svečanosti u Gradskoj kući nastupili su zrenjaninski muzičari Marko Pejčić i Igor Dunđerski.  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6358/dodela_nagrada_grada_2021_0.jpg