Zrenjanin je 2021. godine bio u pokretu - na pet ovogodišnjih manifestacija trčalo ili hodalo više od četiri hiljade učesnika

Zrenjanin, Evropski grad sporta 2021. godine, kao nikada do sada bio je u pokretu, jer je na pet njegovih organizovanih manifestacija trčalo ili hodalo više od četiri hiljade učesnika. Većina su među njima bili upravo Zrenjaninci, ali su manifestacije, posebno one trkačke, privukle i značajan broj učesnika iz drugih sredina naše zemlje ili iz inostranstva. 
 
Dve zapažene ulične trke doživele su premijeru ove sezone - Zrenjanin se 30. maja upisao na mapu svetskih gradova koji organizuju najdužu trkačku disciplinu i na prvom maratonu, uz prateće trke, okupilo se oko hiljadu učesnika. Najviše učesnika privukla je tom prilikom Trka zadovoljstva na 7 kilometara, trčalo se i trasom polumaratona na 21,1 kilometar, štafetne trke od 3 puta 7 kilometara, dok je za najmlađe organizovana “Trka s osmehom”. Prvi Zrenjaninski maraton imao je humanitarni karakter - novčana sredstva od prodaje pretrčanih kilometara izdvojena su za Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR.
 
 
 

Tačno pet meseci kasnije - 30. oktobra, održana je prva ulična trka u naseljenom mestu Ečka. Istorijski ambijent ovog naselja, sa dvorcem, starim vodotornjem, crkvama i širokim ulicama poslužio je kao odlična scenografija za učesnike glavne trke na 10 kilometara, ali i one na upola kraćoj relaciji, od 5 kilometara, štafeti 2 puta po 5 kilometara, kao i za osnovce koji su trčali na stazama od 200 do 500 metara. Ukupno je stazu, u svim kategorijama, pretrčalo više od 700 učesnika. Retko koja premijerna ulična trka, i u većim sredinama, okupila bi toliko učesnika. Bio je to pravi praznik atletike i sporta u tom selu, promocija Evropskog grada sporta 2021, ali i promocija zdravog stila života, koji su kroz osam ulica Ečke pronosili aktivni atletičari i trkači rekreativci iz naše zemlje i regiona. 
 
 
 

Mali jubilej, peto izdanje, obeležio je i Zrenjaninski polumaraton, tradicionalno održan prvog vikenda u oktobru. Uz zvučna atletska imena Olivere Jeftić, promoterke manifestacije i kenijskog maratonca Stenlija Kipruta, ujedno i pobednika trke u muškoj i ženskoj konkurenciji, još jednom je zrenjaninskim ulicama i trgovima protrčalo 800 učesnika. Trka zadovoljstva na stazi dugoj 7 kilometara, štafetna trka i trka osnovaca i srednjoškolaca dopunili su utisak o odlično organizovanom i zapaženom sportskom događaju u našem gradu. 
 
 
 

Najmlađi su uvek u centru pažnje na Trci za srećnije detinjstvo, održanoj 25. septembra u tržnom centru “BIG”. Pod sloganom “Imamo cilj - dođi na start!”, ova humanitarno-rekreativna manifestacija okupila je oko 500 dece iz Predškolske ustanove, zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola. Imala je takmičarski karakter i atletski prizvuk, ali je, pre svega, istaknut njen humanitarni segment, upotpunjen brigom o zdravlju stanovništva, deci sa posebnim potrebama i socijalno ugroženim kategorijama, kroz realizaciju akcije “Sportom za bolje sutra” i besplatne preventivne zdravstvene preglede. 
 
 
 

Zrenjanin je organizovano hodao 11. septembra, pridružujući se globalnom “Danu pešačenja”, akciji koju u Srbiji organizuje nacionalni Planinarski savez, a u našem gradu Klub planinara “Zrenjanin”. U realizaciju su se uključili i Sportski savez grada i lokalna samouprava, a ličnim učešćem podržao je i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. On je, zajedno sa svojim saradnicima i brojnim sugrađanima, hodajući trasom zrenjaninskih mostova i obala, poslao poruku o važnosti pešačenja, njegovom zdravstvenom, sportskom, ekološkom i edukativnom aspektu. “Dan pešačenja” takođe je obeležio mini-jubilej - održan je peti put - a oko hiljadu učesnika ove akcije doprinelo je da Zrenjanin na nacionalnom nivou bude jedan od najbolje organizovanih gradova.   
 
 
 
 
Za kraj, možda još samo ponoviti nekoliko zvučnih cifara: Zrenjanin u pokretu, Evropski grad sporta, koji razume značaj fizičke aktivnosti, trčanja, hodanja ili rekreativnog bavljenja sportom, pet manifestacija, dva jubileja, dve uspešne premijere, više od četiri hiljade učesnika, lepi prizori sa gradskih ulica i trgova, do nekog narednog viđenja i atletskog i sportskog susreta....   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6352/Maraton_Zrenjanin_0.jpg