Badnje veče u Zrenjaninu, svečano ispred hramova i u mesnim zajednicama, grad obezbedio 300 božićnih paketića

Liturgijama, večernjim službama i paljenjem badnjaka u gradskim hramovima, kao i u mesnim zajednicama u svim delovima grada i naseljenim mestima, obeležava se Badnje veče i dočekuje Božić, najradosniji hrišćanski praznik. 
 
U porti najstarijeg hrama u gradu, Uspenja Presvete Bogorodice, podignutog 1746. godine, okupio se veliki broj naših sugrađana, svih generacija, kako bi prisustvovali svečanosti unošenja i paljenja badnjaka, a Grad Zrenjanin obezbedio je ove godine 300 božićnih paketića, koje su najmlađima podelili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, njegov zamenik Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić. Uz božićne recitacije, okupljena oko plamena badnjaka, deca su u dobrom raspoloženju provela popodnevne trenutke u porti ovog hrama, ali i ispred hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Bagljašu, gde su takođe deljeni božićni paketići. 
 
 
 
 
- Tradicionalno, kao i svake godine, paljenjem badnjaka obeležavamo Badnji dan i Badnje veče, i najradosniji hrišćanski praznik. Želim da radost Božića našim sugrađanima i našem gradu donese prosperitet, da Božić bude inspiracija da ova godina bude uspešna, imajući u vidu koliko je bila teška prethodna, sada vidim pred nama i gradom sigurno ozbiljan period investiranja i ono što nas očekuje su rekordne investicije, kada je u pitanju grad Zrenjanin. Želim sveštenstvu i svim vernicima koji slave Božić po julijanskom kalendaru da ga provedu u duhu mira, tolerancije, zajedništva, a pre svega u dobrom zdravlju - poručio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, nakon svečanosti u hramu Uspenja Presvete Bogorodice. 
 
 
 
 
Božićnu čestitku prisutnima je uputio i starešina Uspenskog hrama, protojerej Radivoj Nađalin, istakavši da na “pretpraznično veče, uoči rođenja Hristovog, kada je naložena vatra u pećini, paljenjem badnjaka simbolizujemo taj plamen”.
- Gledajući ovu vatru, svi treba da ponesemo plamen te ljubavi koju nam je Gospod dao, da se sin njegov rodi u pećini, radi našeg spasenja. Vreme je danas teško, imamo dosta problema, ali ne treba da se bojimo, jer je i Gospod rekao “ne boj se, stado malo, ja nadvladah svet”, tako da ćemo njegovom silom, njegovom ljubavlju i njegovim rođenjem, pobediti sve ono što predstoji i ide ispred nas. Svim građanima grada Zrenjanina neka je srećan Božić, mir Božiji - Hristos se rodi! - poručio je otac Radivoj Nađalin.
 
 
 
 
Gradonačelnik Salapura prisustvovao je paljenju badnjaka i svečanostima u hramu Uspenja Presvete Bogorodice i hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Bagljašu, a zamenik Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić posetili su i hram Svetog oca Nikolaja u naselju “Zeleno polje”. 
 
Sutra je Božić, kada će se u hramovima u gradu i naseljenim mestima održavati božićne liturgije, a vernici jedni drugima poželeti mir, sreću i blagostanje, uz tradicionalni božićni pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi!”
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6370/badnji_dan_2022_0.jpg