Plivaće se u sredu, 19. januara, za Časni krst u Zrenjaninu, Kleku i Farkaždinu - u Zrenjaninu prijavljen maksimalan broj učesnika

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst, u organizaciji Grada Zrenjanina, Kulturnog centra Zrenjanina i Pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin, održaće se u sredu, 19. januara, u gradu Zrenjaninu i naseljenim mestima Kleku i Farkaždinu. U Zrenjaninu je već prijavljen najveći broj učesnika do sada, šezdeset, ujedno i maksimalan broj kada su u pitanju kapaciteti talpe i dela jezera kod Kulturnog centra Zrenjanina gde se pliva. 
 
Nakon prošlogodišnje pauze, u Zrenjaninu će se plivati 13. put od obnavljanja ove tradicije, a manifestacija kod Kulturnog centra Zrenjanina počinje u 12 časova. Prethodno će, u 9 časova, u hramu Svetog Arhangela Mihaila (“Ruska crkva”), biti održana liturgija, a svi učesnici Bogojavljenskog plivanja, sa sveštenstvom, krenuće u 11.30 časova u svečanoj litiji ka gradskom jezeru. 
 
 
U toku su završne pripreme za taj događaj, sa jezera se uklanja led i čiste vodena površina i dno, a danas je postavljena i talpa. Na Malom mostu postavljen je transparent, s pozivom Zrenjanincima da prisustvuju programu. Organizatori i ovoga puta, kao i uvek do sada, ističu da plivanje do Bogojavljenskog krsta nije takmičarskog karaktera, da su svi koji uđu u vodu i doplivaju do krsta pobednici i svi koji celivaju Časni krst dobijaju Božji blagoslov i da je to suština plivanja.  
 
 
Po 13. put plivaće se za Časni krst i u Kleku, na Begeju, kod “Šlajza”, a manifestacija se održava u 14 časova. Na obalama Tamiša, kod Farkaždina, pliva se drugi put, do sada se prijavilo deset učesnika, a početak je u 11.30 časova.    
 
Prvo plivanje za Časni krst u Zrenjaninu, tadašnjem Velikom Bečkereku, održano je još u drugoj polovini devetnaestog veka, a poslednja bogojavljenska trka pre obnavljanja tradicije održana je 1942. godine. Nakon toga su je okupacione vlasti zabranile, a posleratne vlasti su tu odluku prećutno podržale. Manifestacija je obnovljena 2009. godine, kada je nastupilo 12 plivača, a prvi je do Časnog krsta doplivao Dragan Mojsin iz Zrenjanina.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6381/Plivanje_za_Casni_krst_2022_0.jpg