Svih 4,7 miliona dinara isplaćeno korisnicima za ekonomsko osnaživanje žena u preduzetništvu i podsticaja u poljoprivredi

Celokupan iznos od 4,7 miliona dinara za ekonomsko osnaživanje žena u preduzetništvu i za unapređenje organske proizvodnje u poljoprivredi i unapređenje pčelarstva isplaćen je korisnicima, čime lokalna samouprava na najbolji način ulazi u Novu 2022. godinu i ispunjava ugovorne obaveze prema dobitnicima sredstava na osnovu javnih konkursa Grada Zrenjanina.

Iz gradskog budžeta za unapređenje organske proizvodnje - za nabavku sadnog i semenskog materijala dozvoljenog za upotrebu u organskoj proizvodnji, kontrolu zemljišta i plodova, sertifikaciju organske proizvodnje, kao i druge investicije koje se odnose na organsku proizvodnju, izdvojeno je 1,1 miliona dinara i ovo je prvi put da Grad Zrenjanin izdvaja sredstva za tu namenu.
 
 

Po peti put sredstva su izdvojena i za unapređenje pčelarstva - za nabavku pčelinjih društava, opreme za pčelarstvo ili vozila i prikolica za transport pčelinjih društava - u iznosu od 1,6 miliona dinara. 

Pre nekoliko dana gradonačelnik Simo Salapura uručio je ugovore o dodeli finansijskih sredstava korisnicima koji su ispunili uslove na konkursima, i to 9 ugovora za unapređenje organske proizvodnje i 18 ugovora za unapređenje pčelarstva. Po oba osnova, dodeljeni su ugovori u ukupnom iznosu od 2,7 miliona dinara. Pojedinačni iznosi su do 150.000 dinara, za organsku proizvodnju i do 100.000 dinara, za pčelarstvo.  
 
Za ekonomsko osnaživanje žena izdvojeno je 2 miliona dinara, a sredstva je dobilo 12 korisnica koje su ispunile uslove konkursa.
 
 
 
Prilikom uručenja ugovora korisnicama, gradonačelnik Salapura je ukazao da je Grad Zrenjanin prepoznao važnost ekonomskog osnaživanja žena koje sa sobom nosi i razvoj našeg grada i istakao da je reč o prvom javnom pozivu takvog tipa na teritoriji grada Zrenjanina, kao i da su očekivanja da će i u narednom periodu biti sličnih aktivnosti koje će pomoći ženama u tom gradu i doprineti razvoju ženskog preduzetništva.
 
Inače, finansijska pomoć dodeljena je korisnicama jednokratno i nepovratno, u najvišem iznosu do 200.000 dinara za privredne subjekte koji su osnovani nakon donošenja rešenja, odnosno 100.000 dinara za privredne subjekte koji su osnovani ne ranije od 1. novembra 2019. godine. Sredstva su namenjena za subvencionisanje troškova za nabavku mašina/opreme u 2021. godini.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6363/ugovori_osnazivanje_zena_00.jpg