Tokom tri godine humanitarne akcije “Sportom za bolje sutra” prikupljeno skoro dva miliona dinara - za osmehe i radost dece u stanju socijalne potrebe

Dodelom više od 200 kilograma slanih i slatkih proizvoda deci u pet u gradskih ustanova i udruženja, još jednom je istaknut značaj humanitarne akcije “Sportom za bolje sutra”, koja obeležava tri godine od pokretanja. Prikupljena tokom finalnog dana Zimskog turnira u malom fudbalu, ova donacija nastavlja kontinuitet ideje inicirane septembra 2018. godine, kroz pilot-projekat, a ozvaničene februara 2019. godine, potpisivanjem sporazuma o saradnji između Grada Zrenjanina, organizacije Crvenog krsta, Centra za socijalni rad, Saveza za školski sport, Sportskog saveza grada i Javne ustanove “Sportski objekti”.
 
Cilj akcije je da se na sportskim gradskim manifestacijama prikupljaju dobrovoljni prilozi u humanitarne svrhe, a dobijena sredstva se usmeravaju na poboljšanje uslova za život, obrazovanje i bavljenje sportom dece i omladine u stanju socijalne potrebe i podršku volonterskom servisu Crvenog krsta Zrenjanin. Prilozi se prikupljaju postavljanjem prigodne humanitarne kutije na sportskim manifestacijama tokom godine i donacijama pravnih lica. 
 
Septembra 2018. godine je kroz pilot-projekat, tokom “Trke za srećnije detinjstvo” i “Zrenjaninskog polumaratona” prikupljeno 112.000 dinara.  
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izneo je podatak da je od tada, tokom sportskih manifestacija i događaja u gradu, u fond akcije prikupljeno skoro dva miliona dinara. 
- Zrenjanin jeste grad sporta i grad humanosti i to je spojeno kroz akciju “Sportom za bolje sutra”. Zajedno s organizacijom Crvenog krsta, ta smo sredstva opredelili za unapređenje volonterskog rada u Crvenom krstu, manji deo, a veći deo za višednevni boravak ukupno sto naših mališana iz hraniteljskih porodica i porodica slabijeg materijalnog stanja u odmaralištu Crvenog krsta na Vršačkom bregu. U pitanju je lepa akcija koja će biti nastavljena - rekao je gradonačelnik.
 
Takođe, iz fonda “Sportom za bolje sutra” obezbeđeni su i brojni paketi pomoći deci korisnika Narodne kuhinje, unapređen je rad i nabavljena nova oprema za volontere te organizacije, organizovan je njihov odlazak u Zimsku školu i Omladinski kamp Crvenog krsta, a deo sredstava koji još uvek nije utrošen biće usmeren onima kojima je takva vrsta pomoći najpotrebnija.
 
 
 
 
Članovi Crvenog krsta Zrenjanin bili su prisutni na svim značajnim sportskim takmičenjima i manifestacijama u gradu i pružali su sanitetsko obezbeđenje učesnika i posetilaca kao i logističku podršku realizaciji događaja. Upravo prilikom organizovanja tih događaja, zahvaljujući velikom zalaganju Sportskog saveza grada Zrenjanina, prikupljena su značajna sredstva za fond humanitarne akcije “Sportom za bolje sutra“.
 
Zahvaljujući prikupljenim sredstvima u toku 2021. godine, u iznosu od 700.000 dinara, Crveni krst je realizovao tri značajna događaja u toku ovog zimskog raspusta, te je ukupno 50 dece i mladih boravilo u odmaralištu Crvenog krsta na Vršačkom bregu u periodu od 10-13. januara. Od toga, 15 dece uzrasta petog razreda je boravilo na četvorodnevnom preventivnom oporavku, 18 učenika šestih razreda je pohađalo Zimsku školu podmlatka Crvenog krsta, dok je za mlade volontere Crvenog krsta Zrenjanin organizovan Omladinski kamp Crvenog krsta Zrenjanin. Takođe, unapređen je njihov rad i nabavljena nova oprema, koju će koristiti u predstojećim aktivnostima. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6387/sportom_bolje_sutra_0.jpg