Festival čvaraka – prilika za druženje, negovanje starih običaja, dobrih međunacionalnih odnosa i multikulturalnost

Tradicionalni, deseti po redu Festival čvaraka održan je danas na Sportskom centru „Lehel“ u Mužlji, a svečanom otvaranju, pored gradonačelnika Sima Salapure, prisustvovali su Elvira Kovač, potpredsednica Skupštine Srbije i potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara i Ištvan Pastor predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.
 
 
Pastor je kazao da današnji dan nije dan za govore, već dan za radost, druženje i radovanje.
- Izuzetno sam radostan zbog toga što sam danas ovde, što sam od deset dosadašnjih manifestacija možda samo dve propustio. Veoma rado ovde dolazim jer, bez obzira na bilo kakvu pripadnost, ima zajedničkog imenitelja, a to je otvorenost, raspoloženje, radost i nadanje. To je ono što karakteriše ovaj period godine, period kada se završava zima i dolazi proleće, kada se svi mi nadamo u obnavljanje, u preporod i to ne samo u smislu dešavanja u prirodi, nego i u društvenom smislu. Izuzetno sam zadovoljan što je Mužlja zajednica koja je u prethodnih više od deset godina pokazala neverovatnu energiju života, koja je pokazala sposobnost da revitalizuje iskustva i vrednosti koje ima i to sigurno doprinosi ne samo kvalitetu života u Mužlji, već i Zrenjaninu i kompletnom okruženju – rekao je Pastor i izrazio nadu da će se sa svima ovde danas okupljenima sresti i naredne godine. 
 
 
Gradonačelnik Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo što su se manifestacije vratile u naš grad.
- Ovo je deseta po redu manifestacija u Mužlji i želim da pohvalim organizatore i domaćine. Na ovaj način negujemo kulturu starih običaja, podsećamo se nekih starih običaja, ali gradimo i dobre međunacionalne odnose i negujemo multikulturalnost i multinacionalnost naše sredine. Ovo ovde što smo danas videli, kao i manifestacija u Belom Blatu održana pre dve nedelje, je nešto što reprezentuje naše mesne zajednice, naš grad, a veoma nam je važno i drago to što gotovo svako naseljeno mesto u Zrenjaninu ima neku svoju specifičnost i svoju manifestaciju. Veliki broj ljudi i izlagača na ovoj manifestaciji pokazatelj je da organizatori ovde dobro rade, da ih sve pohvalimo i posebno pozdravimo gospodina Pastora koji je svojim prisustvom doprineo da ova manifestacija još više dobije na značaju, on je dugo godina unazad i jedan od inicijatora manifestacije i jedan od onih koji je zdušno podržavaju – kazao je gradonačelnik Salapura.   
 
 
 
Predsednik Saveta mesne zajednice “Mužlja” Ervin Palatinuš takođe je ukazao na značaj ove i ovakvih manifestacija.
- Ako uspemo da ovu manifestaciju održavamo u kontinuitetu, Mužlja će da ostane Mužlja, Mužlja će da ostane Mužljancima i to je najvažnija stvar i da prenesemo sledećim generacijama kako se živelo ovde, i u Belom Blatu, kako su živeli naši dedovi i kako su stvarali jedno jedinstvo i kako da to nastavimo – rekao je on pozdravivši goste i poželevši da se svi lepo osećaju danas u Mužlji.
   
 
Domaćini manifestacije su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih organizacija, a cilj Festivala jeste predstavljanje seoskog i salaškog turizma, prezentacija bogate trpeze i svega što su ovdašnji vredni žitelji pažljlivo čuvali od davnina do danas.
 
 
 
Inače, pored takmičenja u pravljenju domaćih čvaraka, po prvi put je održan i Festival rakije, takmičarskog karaktera. 
 
Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini su zajedno sa najmlađim meštanima, mladim bičevaocima i različitim organizacijama i udruženjima od centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara „ispratili“ ovogodišnju zimu.
 
 

Festival čvaraka okupio je dvadesetak ekipa iz Vojvodine i osamdeset izlagača iz cele Srbije, a a posetioci su bili u prilici da probaju ili da kupe čvarke, kobasice, mekike i ostale domaće proizvode. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6420/cvarak_fest_00.jpg