Gradonačelnik: Grad će sa još više sredstava učestvovati na novom javnom pozivu za unapređenje mera energetske efikasnosti

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio je danas domaćinstvo Anelije i Miroslava Pantovića koji su aplicirali i ostvarili pravo za sufinansiranje mera energetske sanacije na porodičnim kućama i stanovima za građane sa teritorije Grada Zrenjanina.  
 
 
- Dobili smo maksimalan iznos sredstava, 100.000 dinara, što je gotovo hiljadu evra i naravno da nam je ta finansijska pomoć mnogo značila. Pretprošle godine zamenili smo stolariju u jednom delu kuće, a zahvaljujući ovom konkursu završili smo kompletnu zamenu stolarije u donjem delu kuće - kazala je ona. 
 
Pantovići kažu da je nova stolarija već dala pozitivne rezultate kada je reč o uštedi energije i ukazuju da bi, ukoliko budu raspisani konkursi za izolaciju fasade rado učestvovali. 
  
 
Inače, Grad Zrenjanin prošle godine zaključio je sa Ministarstvom rudarstva i energetike Sporazum o sufinansiranju mera energetske efikasnosti koje se odnose na zamenu stolarije i u gradu Zrenjaninu na zamenu kotlova. Prvobitno, ukupan iznos sredstava koji je bio na raspolaganju za te mere od strane Grada Zrenjanina i Ministarstva rudarstva i energetike iznosio je 17,4 miliona dinara, od kojih je 10 miliona izdvojio Grad Zrenjanin, a 7,4 miliona Ministarstvo. 
 
Grad Zrenjanin raspisao je sredinom avgusta javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije na porodičnim kućama i stanovima za građane sa teritorije Grada Zrenjanina. 
 
 
Konkurs se ticao zamene spoljnih prozora i vrata, sa pratećim građevinskim radovima, kao i zamene kotlova na prirodni gas u kućama koje poseduju sistem centralnog grejanja. 
 
Od ukupnog iznosa 12,5 miliona dinara opredeljeno je za zamenu stolarije, dok je 4,9 odsto namenjeno za zamenu kotlova. 
 
 
Sredinom decembra gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura odobrio je pored 10 i dodatnih 3 miliona dinara za sufinansiranje mera energetske sanacije na porodičnim kućama i stanovima za građane sa teritorije Grada Zrenjanina. 
 
 
Odlukom gradonačelnika, taj iznos od 12,5 miliona uvećan je za još 3, što znači da je za energetksu sanaciju opredeljeno ukupno 15,5 miliona dinara. Time su svi građani koji su konkurisali za zamenu kotlova i stolarija i pri tom ispunili administrativno - tehnički uslove po javnom pozivu mogli da ostvare subvencije.
 
 
Gradonačelnik Salapura najavio je danas da će Grad Zrenjanin, sa još više sredstva u odnosu na prošlu godinu, učestvovati i na novom javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike za unapređenje enrgetske efikasnosti, a koji će, kako je najavljeno, za sve jedinice lokalne samouprave biti otvoren već tokom ovog meseca. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6412/prozori_obilazak_00.jpg