Gradonačelnik otvorio manifestaciju ”Beloblatska kobasica”: za očuvanje tradicije, starih običaja i negovanje specifičnosti sela

Osma po redu “Beloblatska kobasica”, turističko-gastronomska manifestacija, otvorena je danas u Belom Blatu, a očekuje se da tokom dvodnevnog trajanja, to selo poseti više hiljada ljudi. Nakon prošlogodišnje pauze, organizatori su se potrudili da pripreme bogat i zanimljiv program i po prvi put, podelili su ga u dva dana. Svečanom otvaranju prisustvovali su i gosti iz inostranstva, a manifestaciju je proglasio otvorenom gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, istakavši da je Belo Blato specifična sredina, ne samo na teritoriji grada Zrenjanina, već i u regionu.
 
 
 

- “Beloblatska kobasica” je prevazišla lokalne okvire i prerasla u značajnu turističku manifestaciju na čemu se, pre svega, zahvaljujem stanovnicima Belog Blata, koji su godinama negovali i unapređivali manifestaciju. Verujem da ćemo i u narednom periodu imati ovde zanimljive sadržaje koji će, kao i danas, privlačiti i goste iz Zrenjanina, iz drugih sredina naše zemlje, ali i iz inostranstva. Lokalna samouprava nastaviće da podržava “Beloblatsku kobasicu”, ali na nama je i da se bavimo tokom cele godine poboljšanjem infrastrukture u našim selima, kojih je dvadeset dva i svako je specifično, sa nekom svojom manifestacijom - istakao je gradonačelnik Zrenjanina.
 
 
 
 
Prisutnima su se obratile i zamenica ambasadora Republike Slovačke u Srbiji Monika Podsklanova - Šuhajdova i narodna poslanica u Skupštini Srbije Elvira Kovač, na srpskom, slovačkom i mađarskom jeziku, na tri ravnopravna jezika u ovdašnjoj školi, dok je nekadašnji direktor škole, danas u ulozi voditelja programa, Milan Nedeljkov dodao da su to “samo tri”, od sedam jezika kojima se ponose svi stanovnici Belog Blata.
- Imamo mi i romski jezik, bugarski jezik, imamo jezik pijeteta - nemački, a imamo i najlepši jezik na svetu, jezik srca i emocija, iskonski jezik - to je beloblatski, panonski esperanto. To je taj jezik koji nas spaja, ta multikulturalnost i želja da se očuvamo i sačuvamo - poručio je Nedeljkov.
 
 
 
 
Prvog dana 8. “Beloblatske kobasice” održano je takmičenje u svinjokolju i obradi mesa na starinski način, uz učešće ekipa iz Stajićeva, Novog Bečeja, Mužlje, Perleza i Belog Blata. Za sutra je predviđeno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica, a kako ističe predsednik Organizacionog odbora manifestacije i predsednik Saveta MZ “Belo Blato” Miroslav Markuš, prijavljene su 43 ekipe. Svaka će dobiti po 5 kg svežeg svinjskog mesa, 10 m creva, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto, dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica. Ocenjivaće se tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice, kao i dekoracija stola i posluženja.
 
 
 
 
- U toku je i program “Banatski karavan”, kulturno-umetnički program, a imamo i oko 150 izlagača na prostoru gde se održava manifestacija i prodaja je uveliko u toku. Poslužilo nas je i vreme i nadamo se da će i sutrašnji program privući dosta posetilaca. S obzirom na epidemiološku situaciju, zadovoljan sam brojem posetilaca, kao i načinom na koji smo ove godine rešili saobraćaj na prilaznom putu i seoskim ulicama i izbegli gužve koje su nam predstavljale veliki problem ranijih godina - kazao je Markuš. 
 
 
 
 
Otvaranje manifestacije uveličali su nastupom članovi KUD “Pionir” iz Zrenjanina, a u toku popodneva i sutra nastupiće i grupe “Apsolutno romantično”, “Balkanska duša” i “Nostradamus”. Sve goste, na ulazu i izlazu iz sela, dočekuje Janko, maskota “Kobasicijade”, napravljen od trske i obučen u narodnu nošnju, a u rukama drži prepoznatljiv proizvod, zbog kog tokom ovog vikenda hiljade ljudi dolazi u Belo Blato.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6405/kobasicijada_2022_0.jpg