Jentaj među bratskim i prijateljskim gradovima grada Zrenjanina, sporazum o uspostavljanju odnosa dobio i mesto u Gradskoj kući

Grad Jentaj, u Narodnoj Republici Kini, poslednji je s kojim je Grad Zrenjanin ozvaničio saradnju i sporazum o tome potpisan je 6. decembra prošle godine, istovremeno u Novom Sadu i Jentaju. Nakon što su razmenjeni potpisani dokumenti, Jentaj je zauzeo mesto u delu zrenjaninske Gradske kuće, pred kabinetom gradonačelnika, gde su izložene sve povelje i sporazumi o bratimljenju, prijateljstvu ili saradnji, koje je grad uspostavio u prethodnom višedecenijskom periodu. 
 
 
Prvi takav zvaničan sporazum potpisan je 28. maja 1966. godine u češkim Teplicama, potom je oktobra iste godine ozvaničena saradnja s mađarskom Bekeščabom, a naredne godine i s rumunskim Aradom. Ta dva grada, u susednim državama, nekako su se izdvojila kao najčešći saradnici i partneri u brojnim aktivnostima i projektima, te je s njima sporazum u dva navrata i obnavljan. Poslednje povelje, koje su izložene u Gradskoj kući, datiraju iz 29. maja 2002. godine (Arad), odnosno 29. avgusta 2003. godine (Bekeščaba). Samo dan kasnije, 30. avgusta 2003. godine, uspostavljen je i protokol o saradnji s najbližim gradom u Rumuniji, Temišvarom. 

U međuvremenu, kao kuriozitet je zabeležena zbirna Povelja o bratimljenju, koju je Zrenjanin potpisao 7. septembra 1974. u Travniku sa još sedam gradova, po jednim iz svih tadašnjih jugoslovenskih republika i pokrajina, kako je već u tom vremenu bilo uobičajeno. Na toj povelji stoje potpisi tadašnjih predsednika opština Gornji Milanovac (Srbija) Kamnik (Slovenija), Kotor (Crna Gora), Peć (AP Kosovo i Metohija), Slavonska Požega (Hrvatska), Strumica (Makedonija), Travnik (Bosna i Hercegovina) i Zrenjanin. 
 
 
Krajem 2019. godine stigao je u naš grad zvanični dopis iz Travnika i inicijativa o ponovnom uspostavljanju saradnje između ovih gradova, o čemu se Grad Zrenjanin pozitivno izjasnio. Međutim, pandemija koronavirusa je uslovila odlaganje te zamisli, ali će o njoj svakako još biti reči. 
 
Zrenjanin je u ovom veku ozvaničio saradnju s tri grada i opštine u bratskoj Republici Srpskoj, i to sa sredinama s kojima su intenzivni kontakti datirali iz znatno ranijeg perioda: Laktaši (Povelja iz 11. aprila 2008. godine), Trebinje (19. avgust 2013. godine) i Bijeljina (24. septembra 2018. godine). Izložene su u Gradskoj kući i povelje potpisane sa bugarskim gradom Bela Slatina (3. mart 2010. godine), gradovima u Ruskoj Federaciji Noginsk i Uhta (3. jun 2013, odnosno 29. septembar 2014. godine), mađarskim gradom Đula (7. februar 2015. godine), kao i srpskim sredinama u Hrvatskoj (Opština Krnjak, 20. januar 2014. godine) i na Kosovu (Opština Štrpce, 1. decembar 2012. godine).  
 
 
Intenzivnija ili ređa saradnja, češće ili ređe međusobne posete i zajedničke aktivnosti, karakteristika je gotovo svih pobrojanih uspostavljenih kontakata. U tom smislu, uskoro će i put dalekog Jentaja krenuti dokument s predlozima i modalitetima saradnje između dva grada. Daljine su sve manja prepreka po međusobne odnose, a koristi od potencijalne saradnje sve brojnije. Sigurno je da uramljen Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa sa gradom Jentaj neće biti i poslednji koji Grad Zrenjanin u svojim letopisima ima. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6413/tabla_jentaj_0.jpg