Održan komemorativni skup povodom smrti Snežane Pantić, u holu Gradske kuće otvorena Knjiga žalosti

Komemorativni skup povodom smrti proslavljene karatistkinje, evropske i svetske šampionke Snežane Pantić, rođene Perić, održan je danas u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. U holu Gradske kuće, večeras do 20 časova biće otvorena Knjiga žalosti. Članovi najuže porodice Snežane Pantić, sportisti i sportski radnici Zrenjanina, njeni nekadašnji klupski drugovi i treneri, kao i sadašnji članovi Karate kluba "Zrenjanin", okupili su se u velikom broju da odaju poslednju počast i evociraju uspomene na jednu od najuspešnijih i najtrofejnijih zrenjaninskih sportistkinja. 
 
 
 
 
O karijeri Snežane Pantić, njenim sportskim i ljudskim kvalitetima, govorili su sportski novinar Budimir Cvijetić, njen prvi trener u Karate klubu “Zrenjanin” (u jednom periodu “Dijamant”) Zoran Jerković, predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura
 
Snežana Pantić rođena je u Zrenjaninu 18. juna 1978. godine. Počela je sa 11 godina da trenira karate i vrlo brzo nagovestila izuzetan talenat. Provela je na tatamiju punih dvadeset godina, tokom kojih je osvojila na desetine mediteranskih, balkanskih, evropskih i svetskih medalja. Najsjajniju je donela 2002. godine iz Madrida, okitivši se titulom svetske šampionke u apsolutnoj kategoriji. Sa klupskim koleginicama iz “Dijamanta” donela je u Zrenjanin dve titule evropskih šampionki, što je uspeh koji u ovdašnjem karateu nije zabeležen ni pre, ni posle njih. 
 
Opraštajući se od svoje najbolje učenice, trener Zoran Jerković u suzama se sećao treninga i komunikacije na sportskom terenu i van njega.  
- Sve što se nalazilo na putu u tvojoj sportskoj karijeri, savladala si, tu više nije bilo novih izazova. Postala si planetarna sportska ikona, ponos grada Zrenjanina, Vojvodine i Srbije, svih nas. Tvoja ličnost je bila snažna i bezgranično pozitivna, s osmehom koji je plenio, hrabrio, uveseljavao, a suze si puštala za svu nepravdu ovog sveta, pa i kada na ulici slučajno vidiš siromaha. Naša komunikacija bila je specifična, nepogrešivo si znala šta znači kada te zovem i kažem “Perić”, šta kada kažem “Snežo”. Govorila si kako si mnogo naučila od mene, a sada ja mogu da kažem kako sam još više naučio od tebe - rekao je Jerković. 
 
 
 
 
Istakavši njen ogroman doprinos razvoju karatea u našoj zemlji, predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper zahvalio se Snežani Pantić što je bila deo organizacije karate sporta u Srbiji.
- Uvek si ti bila ta koja si išla korak ispred svih koji su te sledili, bila si prethodnica, a ujedno i otvarala vrata budućnosti karate sporta - kazao je, između ostalog, Piper. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, i sam istaknuti karatista, trener u karate klubu “Zrenjanin” i sportski radnik, istakao je da je upravo zahvaljujući Snežani, karate stekao najširu popularnost, ne samo u Zrenjaninu, već i u celoj Srbiji. 
- Imao je karate u ovoj sredini svoje brojne pristalice i pre njenih uspeha, ali ne i takvih rezultata i tog nivoa interesovanja. Upravo na ovom mestu, u ovoj sali, kada je imala tek dvadeset godina, Snežana je već zaslužila najviše gradsko priznanje,“Nagradu grada Zrenjanina”, 1998. godine. Tada je tek nagoveštavala koliko će medalja doneti u svoj rodni grad, svoj i naš Karate klub “Zrenjanin” i “Dijamant” - rekao je gradonačelnik i podsetio na njene najznačajnije sportske domete, posebno svetsko zlato u Španiji i klupske titule evropskih šampionki. 
 
- Obeležavajući 50 godina karatea u Zrenjaninu, taj smo uspeh i tu generaciju bezbroj puta pominjali, kao najsjajnije bisere u bogatoj ogrlici našeg sportskog sveta. Nikada ne smemo da zaboravimo i medalju iz 1999. godine, kada su na našu zemlju padale bombe. Snežana je bila na evropskom prvenstvu u Grčkoj, pritisak koji je u tim majskim danima trpela i koji nije bio samo sportski, može da prebrodi samo vrhunski sportista i jaka ličnost. Bila je to prva medalja za Saveznu Republiku Jugoslaviju koji je neki sportista osvojio, dok su bombardovali njegovu domovinu - pomenuo je gradonačelnik i taj detalj iz njene bogate sportske karijere. 
 
 
 
 
- Bila je borac na tatamiju, ostala je borac i u životu. Znali smo s kakvim se podlim protivnikom borila poslednjih godina, nadali smo se nekako i verovali da može i ovaj poslednji meč dobiti, kao i tolike druge iz kojih je izlazila slavljenički podignutih ruku. Nažalost, u četvrtak je stigla vest koju nismo želeli da čujemo. Snežaninim odlaskom karate sport izgubio je veliku i posvećenu šampionku, a grad Zrenjanin ličnost koja je u sebi nosila posebnu sportsku harizmu, i ugradila značajan i vredan segment u građevinu koju danas zovemo “Evropski grad sporta”. Svima nama, koji smo Snežanu poznavali i s njom delili brojne sportske pobede i poraze, ostaje da se sećamo i one energije i optimizma, onog verovanja u uspeh i pobedu, da to negde sačuvamo zauvek, da prenosimo i pričamo onima koji tek počinju da se bave karateom i sportom uopšte, kakvu su imali šampionku u svom klubu i svom gradu. To nam je ostavila u nasleđe i to je naša obaveza prema njoj i njenim rezultatima - poručio je s današnjeg komemorativnog skupa gradonačelnik Salapura. 
 
Snežana Pantić biće sahranjena sutra, na Novom bežanijskom groblju u Beogradu, opelo počinje u 14.45 časova. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6415/komemoracija_snezana_peric_pantic_0.jpg