Održana 16. sednica Skupštine grada Zrenjanina

Skupština
Pod predsedavanjem Čedomira Janjića, odbornici Skupštine grada Zrenjanina zasedali su danas 16. put u aktuelnom sazivu, a dopunjeni dnevni red sadržao je 56 tačaka. 
 
Odbornici su razmatrali odluke na koju je prethodnu saglasnost, na poslednjoj sednici, dalo Gradsko veće, a veći deo dopunjenog dnevnog reda ticao se kadrovskih izmena u sastavima upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima i ustanovama kulture, kao i u školskim odborima u nekoliko škola na teritoriji Grada Zrenjanina. Nekoliko donetih odluka u vezi je sa funkcionisanjem komunalnih preduzeća i u oblasti komunalne infrastrukture. 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, slično kao nakon sednice Gradskog veća, i danas je kao važnu ocenio novu odluku o mesnim zajednicama na teritoriji grada Zrenjanina. 
- Njom se reguliše mogućnost da Grad Zrenjanin ima potpuni uvid u izborne radnje, što u prethodnoj odluci nije bilo moguće. Izbore su sprovodile same mesne zajednice, saveti su imenovali komisije i smatramo da to nije bilo tranasparentno i da svi učesnici u procesu izbora nisu imali ista prava. Sada će to raditi Gradska izborna komisija, a ono što smo takođe ispravili, bez obzira kako to neko sagledava, neće biti više nadzornog odbora. Kontrolu rada mesnih zajednica vršiće savet, Skupština grada, odeljenje finansija Gradske uprave - predočio je Santovac. 
 
 
 
Skupština grada većinom glasova izglasala je predlog Odluke o izmenama Odluke o promeni Osnivačkog akta Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin, što je takođe prokomentarisao zamenik Santovac. 
- Odlukama koje donosimo omogućavamo da, kada se završi izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, preradu otpadnih voda vrši firma s kojom smo potpisali ugovor. Vrednost te investicije je preko tri milijarde dinara i to je razlog zašto nju ne realizuje naš “Vodovod”, zato što izgradnja prečistača košta preko tri milijarde, ili više od 50 odsto budžeta Grada Zrenjanina. 
 
Izmenama i dopunama nekoliko planova generalne i detaljne regulacije stvaraju se uslovi za novu gradnju i nove investicije.
- Grad je prošle godine izdao 662 dokumenta, što građevinskih dozvola, što odobrenja za gradnju, a godinu ranije 402 dozvole. To se dešava i zato što smo mi, pripremom planskih dokumenata, omogućili da se u gradu podižu i objekti porodičnog i kolektivnog stanovanja, proizvodni i trgovinski objekti i sigurno je da ćemo tako nastaviti i u narednom periodu - naglasio je zamenik gradonačelnika. 
 
 
 
Odbornici su podržali i statutarne izmene u pojedinim javnim preduzećima i ustanovama kulture, donete radi usklađivanja sa važećim zakonskim odredbama. Usvojeni su i izveštaj o radu Službe za budžetsku inspekciju grada Zrenjanina za 2021. godinu, kao i Izmene godišnjeg plana rada za radnu 2021/2022. godinu Predškolske ustanove Zrenjanin.      

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6404/skupstina_04_02_2022_0.jpg