Grad Zrenjanin opredeljuje 18,6 miliona dinara za zamenu kotlarnice u školi u Ečki, ministarstvo sufinansira projekat sa 9 miliona dinara

Grad Zrenjanin opredeljuje 18,6 miliona dinara za projekat nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2022. godini, konkretno za zamenu kotlarnice na mazut kotlarnicom na gas, za potrebe grejanja sportske sale i osnovne škole “Dr Aleksandar Sabovljev” u Ečki. Grad sufinansira projekat budžetskim sredstvima u iznosu od 9.638.625,00 dinara, dok je 9 miliona dinara za tu namenu opredelilo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije. Ugovor o sufinansiranju potpisala je u Beogradu pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Snežana Vučurević
 
 
Ugovor je potpisan u okviru realizacije projekata tog ministarstva za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i individualnih ložišta u domaćinstvima širom Srbije, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha. Ministarka Irena Vujović je istakla da će Ministarstvo zaštite životne sredine kroz dva konkursa sufinansirati ukupno 47 projekata, dodajući da su ovom prilikom potpisani ugovori za podršku realizaciji 41 projekta u 35 lokalnih samouprava.
- Ovi projekti su izuzetno važni, jer će omogućiti prelazak na ekološki prihvatljivije energente, što će doprineti unapređenju kvaliteta vazduha širom zemlje. Kroz dva konkursa opredelili smo ukupno 350 miliona dinara, a sredstva će biti prebačena odmah nakon potpisivanja ugovora. Cilj je da zamena kotlova krene odmah po završetku grejne sezone. Želim da zahvalim svim opštinama i gradovima na izuzetnoj saradnji i što su ove godine bili spremniji nego prethodne. Drago mi je što pokazuju veliko interesovanje da donesu ekološki projekat u svoju lokalnu zajednicu – rekla je Vujović.
 
 
Ministarstvo zaštite životne sredine je prošle godine prvi put raspisalo javne konkurse za sufinansiranje zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, kao i ložišta u domaćinstvima.
 
Ovim značajnim projektom i Grad Zrenjanin nastavlja da realizuje aktivnosti u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Osim u školi u Ečki, zamena kotla za grejanje planira se u narednom periodu i u školama u Melencima, Perlezu i Čenti, a nakon gasifikacije nekoliko naseljenih mesta na teritoriji grada, tendencija je da se i u ostalim školama sprovode slični projekti. 
 
Izvor i fotografije: Ministarstvo zaštite životne sredine

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6469/Ministarka_Vujovic_ugovor_0.jpg