Gradnja kanalizacije u naseljenim mestima: radovi u Elemiru i Kleku, skoro 100 miliona dinara izdvajanja u ovoj godini

Nastavljeni su radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Elemiru, predstoje u Kleku, a samo u ovoj godini izdvajanja za radove u naseljenim mestima na teritoriji grada iznose skoro 100 miliona dinara. U pitanju su sredstva namenjena izradi projektne dokumentacije i radovima na terenu, a aktivnosti se nastavljaju i u Aradcu i Lazarevu. 
 
U Lazarevu je u toku izrada preprojekta mreže, taj posao vredan je 4,8 miliona dinara, dok se za naseljeno mesto Aradac radi tehnička dokumentacija za izgradnju kanalizacione mreže sa potisnim cevovodom do Zrenjanina i radovi se očekuju u toku ove godine. Grad Zrenjanin je za tu namenu dobio namenska sredstva iz budžeta AP Vojvodine u iznosu od 5,3 miliona dinara, dok će iz budžeta grada biti izdvojeno još 1,2 miliona dinara, do ukupne procenjene vrednosti projekta od 6,5 miliona dinara.
 
 
 
U Kleku i Elemiru dužina izgrađene kanalizacije približava se projektovanoj, s visokim procentom izgrađenosti. U kilometrima, Klek je dobio 21,5 km mreže (preostalo još 3,6 km), a Elemir 27 km (preostalo još 5,8 km). Radovi u Elemiru izvode se u okviru sliva 7 kanalizacione mreže u tom selu, planirano je da traju 90 dana i obuhvataju delove Proleterske ulice, Boška Mijatova, Zdravka Čelara, Partizanske i Ive Lole Ribara, u ukupnoj dužini od 1.416 metara. Njihovim završetkom, pokrivenost kanalizacionom mrežom u ovom naseljenom mestu iznosiće 86 procenata. Celokupna dosad izgrađena mreža u Elemiru je u funkciji, meštani je koriste, pa će se njima nakon završetka izgradnje pridružiti i meštani pomenutih ulica.
 
Vrednost radova iznosi oko 22,5 miliona dinara, sredstva je obezbedio Grad Zrenjanin, a izvođač radova je JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.
 
 
 
Radovi u okviru treće faze izgradnje kanalizacione mreže u Kleku, koji će uskoro započeti, obuhvataju izgradnju crpne stanice u Ulici Dragice Pravice, potisnog cevovoda u dužini od 140 metara i gravitacione fekalne kanalizacione mreže u dužini od oko 400 metara. I u ovom mestu u funkciji je celokupna do sada izgrađena kanalizaciona mreža, a završetkom pomenutih radova pokrivenost mrežom u Kleku biće ista kao u Elemiru - 86 procenata. 
 
Vrednost ugovorenih radova ovde iznosi 8 miliona dinara, sredstva je takođe obezbedio Grad Zrenjanin.
 
U Melencima i Ečki kanalizacija je izgrađena u obimu oko polovine, u dužini od 25,3 km (Melenci), odnosno 16,7 km (Ečka), a radovi su delom izvedeni i u Lukićevu, Stajićevu i Botošu. 
 
 
 
Posmatrajući stepen izgrađenosti fekalne kanalizacije u naseljenim mestima na teritoriji grada, dolazi se do podatka da je ukupna dužina mreže premašila 95 kilometara, te da je na nju priključeno više od 2.500 seoskih domaćinstava. 
 
Problemi sa izlivanjem septičkih jama prisutni su u većini naseljenih mesta i izgradnja fekalne kanalizacije, uz gradnju potisnih cevovoda u selima koje čine “prvi prsten” oko grada, nameće se kao jedan od prioriteta u oblasti komunalne infrastrukture. Grad Zrenjanin, uz sopstvene i eksterne izvore finansiranja, nastaviće s tim aktivnostima i u narednom periodu i povećavati izgrađenost kanalizacione mreže u svim naseljenim mestima na svojoj teritoriji. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6484/elemir_kanalizacija_0.jpg