Gradonačelnik u Aranđelovcu na dodeli ugovora o sufinansiranju programa energetske sanacije za 2022. godinu: Zrenjanin ulaže skoro 30 miliona dinara

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao je danas u Aranđelovcu svečanosti dodele ugovora o sufinansiranju programa energetske sanacije za 2022. godinu. Grad Zrenjanin u ovoj godini uložiće skoro 30 miliona dinara u Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, od kojih su 15 miliona dinara budžetska sredstva lokalne samouprave, a 14,5 miliona dinara iznosi subvencija Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, preko Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti. 
 
 
Ugovore je gradonačelnicima i predsednicima opština uručila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, istakavši da su ove godine izdvojena rekordna podsticajna sredstva za ovu namenu, koja premašuju dve milijarde dinara. 
- Danas je lepo biti u Aranđelovcu, ovde su 151 opština i grad i oni su potpisali ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike za subvencije u oblasti zamene stolarije i postavljanja solarnih panela. Hvala svim gradonačelnicima, predsednicima opština, zamenicima, hvala načelnicima okruga koji su bili „desna ruka“ Ministarstvu u ovom projektu i koji su nam pomogli da danas budemo ovde i imamo potpisane ugovore. Za domaćinstva, za građane i građanke Srbije izdvojili smo ukupno dve milijarde dinara odnosno, četiri milijarde biće utrošeno u zamenu stolarije u preko 20.000 domaćinstava Republike Srbije – kazala je Mihajlović.
 
 
 
Istakla je da je reč o velikom projektu koji će mnogo značiti na lokalnom nivou, jer, pre svega donosi korist domaćinstvima, ali i celoj državi.
- Ovaj projekat treba da nam omogući da smanjimo naše troškove u potrošnji toplotne energije i smanjimo račune domaćinstvima najmanje za 25 ili 30 procenata kada zamene prozore, vrata, kada naprave bolju izolaciju, kada zamenimo kotlove, kada možda stavimo i solarne panele na krovove. Ovaj projekat sa četiri milijarde će uštedeti toplotnu energiju koja je jednaka proivodnji, primera radi, Gradske toplane u Nišu, zamislite koliko ćemo uštedeti u zaštiti životne sredine, odnosno u ekološkim troškovima. Zamislite koliko će nam biti zdravija životna sredina kada ovaj projekat u narednih nekoliko meseci bude potpuno realizovan. Počeli smo ga prošle godine, dosta stidljivo i pitali smo se da li će građani, ali i opštine i gradovi razumeti potrebu države i građana, a ovi ljudi koji stoje iza mene pokazuju sa koliko rada i energije su bili svesni koliko je ovo važno, za svaku kuću, stan i domaćinstvo da ima dobru izolaciju, a da pri tome sve to uradimo zajedno – rekla je još Zorana Mihajlović.
 
 
Istakla je da je ovo veliki projekat na kome rade svi, a za dobrobit građana Srbije. 
- Ovo nije poslednji konkurs Ministarstva, kada za mesec, dva ovaj projekat budemo priveli kraju, raspisaćemo novi javni poziv. Dokle god građani budu zainteresovani, mi ćemo obezbediti novac – kazala je ministarka rudarstva i energetike i uputila molbu medijima da se više govori o značaju energetske efikasnosti, jer su, kako je navela, energija i energetska bezbednost pitanje opstanka društva.
 

Inače, na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike pristigla je 151 prijava jedinica lokalne samouprave, koje su se obavezale da će ukupno obezbediti 967 miliona dinara sopstvenih sredstava, dok će ministarstvo izdvojiti 1.038.388.390 dinara. 
 
Po prethodnom javnom pozivu, prošle godine, Zrenjanin je bio među gradovima u Srbiji koji su izdvojili najviše sredstava u okviru Programa energetske sanacije. Budžetska sredstva u iznosu od 10 miliona dinara, uz sufinansiranje Ministarstva rudarstva i energetike od 7,4 miliona dinara, naknadno su i uvećana. 
 
Na današnjoj svečanosti obratili su se i načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić, kao i gradonačelnici Aranđelovca, Bora, Sombora, Čačka i Kruševca, a prisustvovao je i načelnik Srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović.
 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je prvi javni poziv naišao u Zrenjaninu na odličan odziv, da se deset firmi javilo na konkurs za izvođača radova, a da se potom za subvencionisanje radova na zameni stolarije ili kotlova u njihovim domaćinstvima prijavilo više od 400 građana. 
- Na osnovu toga izdvojili smo i dodatna sredstva, u iznosu od 5,5 miliona dinara, dakle ukupno 15,5 miliona iz našeg budžeta, kako bi svi građani koji su konkurisali i pri tom ispunili uslove po javnom pozivu mogli da ostvare subvencije. Ove godine opredelili smo još više sredstava za tu namenu i nastavljamo s aktivnostima u okviru “Zelene agende” Republike Srbije, s ciljem da Zrenjanin postane energetski efikasniji grad. Program je dugoročnog karaktera i mi ćemo ga u potpunosti podržavati, prateći zahteve i interesovanje naših sugrađana - kazao je gradonačelnik.  
 
 
Ukupno je, tokom 2021. godine, Grad Zrenjanin za energetsku sanaciju opredelio, zajedno sa sredstvima Ministarstva, 22,9 miliona dinara, čime su svi građani koji su konkurisali za zamenu kotlova i stolarija i ispunili administrativno-tehničke uslove po javnom pozivu mogli da ostvare subvencije. 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6449/arandjelovac_ugovori_00.jpg