Gradonačelnik ugostio Damjana Berganta, ambasadora Slovenije u Srbiji: Zrenjanin podržava rad i aktivnosti svojih sugrađana Slovenaca

U poseti gradu Zrenjaninu - lokalnoj upravi i Društvu Slovenaca “Planika” - danas boravi Njegova ekselencija Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Srbiji. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura priredio je prijem u Gradskoj kući za ambasadora Berganta i predsednika Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji Sašu Verbiča.  
 
 
 
 
Ambasador Damjan Bergant, koji je na tu dužnost postavljen avgusta 2020. godine, prvu posetu Zrenjaninu upriličio je na poziv Društva Slovenaca “Planika”, aktivnog posrednika između nacionalnih institucija, organizacija i ustanova u obe zemlje na zajedničkim projektima. Izražavajući zadovoljstvo zbog poziva i današnje posete našem gradu, ambasador Bergant istakao je da, u okviru svojih aktivnosti, posećuje sredine u Srbiji u kojima žive njegovi sunarodnici i drago mu je što u Zrenjaninu postoji udruženje koje predstavlja dobru sponu između lokalne samouprave i slovenačkih institucija i organizacija. 
- Društvo Slovenaca “Planika” u Zrenjaninu uspešno radi, neguje kulturu, jezik i slovenački identitet i drago mi je što sam ih danas posetio, a zahvalan sam gradonačelniku na mogućnosti da porazgovaramo o nekim izazovima s kojima se grad Zrenjanin suočava i na koji način možemo ubuduće da sarađujemo. Zadovoljan sam što je i slovenačka zajednica ovde zadovoljna, što nema bilo kakvih otvorenih pitanja i Republika Slovenija svakako će i dalje podržavati njihove aktivnosti - kazao je ambasador. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura zahvalio se ambasadoru Bergantu na poseti i rekao da je danas bilo reči i o privrednim temama i potencijalima Grada Zrenjanina, ali i onome na čemu može odmah da se radi i unapređuje saradnja, a u pitanju su upravo Društvo Slovenaca “Planika” i Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji. 
- Razgovarali smo i o mogućnostima da oživimo naše veze s gradom Kamnikom, u Sloveniji, na osnovu potpisane Povelje o bratimljenju iz 1974. godine i to je takođe jedna od tema koju nameravamo da realizujemo. Naravno, ukazali smo i na veliki privredni potencijal našeg grada, na ekonomski razvoj koji je u zamahu i verujem da kada Njegova ekselencija bude dolazila ponovo u Zrenjanin, za dve godine, da će grad davati sasvim drugačiju sliku - rekao je Salapura.  
 
 
 
 
Predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji Sašo Verbič istakao je da u Srbiji, prema poslednjem popisu stanovništva, živi nešto više od 4.000 pripadnika te manjine. U Zrenjaninu, naveo je, funkcioniše jedno od najstarijih društava Slovenaca, koje je prošle godine proslavilo 20 godina postojanja. 
- Na osnovu komunikacije sa članovima društva smatramo da imaju jako dobar odnos s lokalnom samoupravom, koja podržava njihov rad. Mi se trudimo da očuvamo taj osećaj narodne pripadnosti kod svih potomaka, sada već treće-četvrte generacije i uglavnom iz mešovitih brakova, da oni ipak očuvaju svoj jezik i kulturu i u ovoj multietničkoj sredini oni vrlo dobro funkcionišu - istakao je Verbič. 
 
Prijemu u Gradskoj kući prisustvovali su članovi Društva “Planika” Milena Spremo, Marija Oklobdžija, Rudolf Tot i Vesna Sakelšek, kao i zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6455/ambasador_slovenije_0.jpg