IN MEMORIAM: Verica Miloradović, rođ. Ambrozi, bivša državna rekorderka u atletici, saučešće gradonačelnika

U Zrenjaninu je, u 71. godini, preminula Verica Miloradović, rođena Ambrozi, nekadašnja državna rekorderka u atletici, nosilac zvanja vrhunskog sportiste Jugoslavije i zaslužnog sportiste Srbije u atletici. 
 
Rođena je 14. jula 1951. godine u Zrenjaninu i kao pionirka počela da se bavi atletikom u AK “Proleter”, kod trenera Mirka Zeljkovića. Deset godina nastupala je u dresu “Proletera”, a potom i beogradske “Crvene Zvezde”, gde se dokazala kao sprinterka i skakačica udalj. 
 
 
Osvajala je medalje na Balkanijadama i prvenstvima Evrope u štafetama, a pune tri decenije bila je državna rekorderka na 100 metara, reprezentativka Jugoslavije u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Godine 1967. proglašena je za sportistkinju Vojvodine proglašena je 1967. godine. Bila je kandidatkinja za učešće na Olimpijskim igrama 1972. godine, ali je zbog povrede morala da odustane od atletike.
 
Sve medalje, pehare i diplome Verica Miloradović zaveštala je sportskom odeljenju Narodnog muzeja u Zrenjaninu. 
 
Gradonačelnik Simo Salapura uputio je izraze saučešća porodici Verice Miloradović, istakavši da je ona, svojim sportskim dometima, doprinela utemeljenju onoga što danas nazivamo “Grad sportova”. 
- Atletika je uvek bila popularna u gradu na Begeju i iznedrila je brojne talente, državne reprezentativce i rekordere, među kojima upravo Verica Miloradović zauzima jedno od istaknutih mesta. U danima kada naš Gradski stadion postaje najsavremenije atletsko borilište, moramo se s pijetetom sećati svih onih koji su utkali svoj talenat, rad i rezultate u sportsku istoriju Zrenjanina. Verica je bila uzor mnogim atletičarkama i ostala kroz ceo život vezana za svoj rodni grad. Neka joj je večna slava i hvala - naveo je gradonačelnik Zrenjanina. 
 
Verica Miloradović sahranjena je danas na Rimokatoličkom groblju u Zrenjaninu.  
 
Foto: Atletski savez Srbije, lična arhiva

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6487/verica-ambrozi-miloradovic-980x556-0.jpg