Ministar Nedimović i pokrajinski sekretar Božić u Botošu: selo koje živi, opstaje i razvija se

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, zajedno sa Pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomirom Božićem, boravio je danas u Botošu, gde je posetio poljoprivredno gazdinstvo Dragana Ketina.   
 
Ministra i pokrajinskog sekretara dočekali su čelnici Grada Zrenjanina, gradonačelnik Simo Salapura, zamenik predsednika Skupštine Oliver Mitrović, Marinel Mendrea, gradski većnik za poljoprivredu i Kristina Salapura, direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.
 
 
 
 
Nakon obilaska gazdinstva i razgovora sa domaćinima, ministar je razgovarao sa prisutnim poljoprivrednicima o njihovim problemima i potrebama. U selu Botoš postoji veliki broj uspešnih poljoprivrednika koji imaju velika  gazdinstva, a prema rečima prvog čoveka grada Zrenjanina svi koji ovde obrađuju velike površine zemlje doprinose razvoju ovog kraja.
- Botoš je selo koje živi, opstaje i razvija se. To je selo gde smo jesenas otvorili vrtićku grupu pri školi, a postoji potreba za proširenjem kapaciteta i u obrazovanju, takođe, ovde imamo i školske sportske aktivnosti, škola dobro funkcioniše, kao i kulturni program, ali to je sve, pre svega, zahvaljujući poljoprivredi - rekao je Simo Salapura i naglasio da je ovo poljoprivredna sredina.
 
 
 
 
- Atar Botoša raspolaže sa sedam hiljada hektara najplodnijih oranica, takođe, ovde je 2016. godine otvorena prva elektrana na bazi biomase na teritoriji grada Zrenjanina. Ono što je veoma značajno je da imamo domaćine koji pomažu razvoju i opstanku ovog sela - rekao je još Salapura.
 
Gradonačelnik Zrenjanina se zahvalio ministru Nedimoviću, kao i pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu Božiću na poseti, i na tome što prate razvoj poljoprivrede u gradu Zrenjaninu.
 
Domaćin Dragan Ketin istakao je da subvencije Ministarstva mnogo znače za poljoprivrednike.
- Bavim se ratarstvom i obrađujem oko 300 hektara zemlje, na kojoj gajim kukuruz, pšenicu i suncokret. Od ministra smo saznali potrebne informacije šta se planira u narednom periodu - rekao je Ketin i dodao da su mu mere za podsticaje u poljoprivredi mnogo pomogle i od velikog su značaja za nekoga ko se bavi poljoprivredom, a posebno je zadovoljan merom za nabavku poljoprivredne mehanizacije, u vidu povraćaja 50 odsto sredstava.
 
 
 
 
Kada je reč o Gradu Zrenjaninu, podsticajne mere za poljoprivrednike s teritorije grada su u pripremi i ove godine će se odvojiti jedan značajni iznos za subvencionisanje kamata na poljoprivredne kredite, kao i na ime podsticaja za organsku proizvodnju, a ujedno se nastavlja i sa merom besplatnog uzrokovanja poljoprivrednog zemljišta.
 
Značajna sredstva Grad Zrenjanin ulaže i u kanale u atarima, za njihovo osposobljavanje za odvodnjavanje i navodnjavanje, a takođe je konkurisano za sredstva za nastavak rekonstrukcije atarskih puteva na teritoriji grada. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6474/nedimovic_botos_0.jpg