Pokrajinska vlada obezbedila 151 milion dinara za prevoz srednjoškolaca - Zrenjaninu opredeljeno 6,7 miliona

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš uručio je danas ugovore u vrednosti od 151 milion dinara predstavnicima svih 45 lokalnih samouprava u AP Vojvodini. Dodeljena sredstava namenjena su za regresiranje prevoza 19.649 učenika srednjih škola, koji svakodnevno putuju u međugradskom saobraćaju od mesta stanovanja do škole i nazad.

 

 

- Podatak da u Vojvodini ima blizu dvadeset hiljada učenika koji srednje obrazovanje stiču svakodnevnim putovanjem u drugo mesto odnosno opštinu, da imamo decu-putnike koji moraju da prevale veće razdaljine kako bi došli na časove i vratili se potom kući, prirodno pobuđuje naše naročito interesovanje i želju da pomognemo koliko je to u našoj moći. – rekao je Sakalaš.

Konkurs za regresiranje prevoza srednjoškolaca raspisuje se počev od 2002. godine, od kada su izdvojena znatna sredstva za te namene, čime se šalje poruka podrške i roditeljima i deci.

 

 

-Opštine su, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, opredeljivale određeni iznos u svojim budžetima, a nadležni sekretarijat dodelio je sredstva do punog iznosa koji im je potreban. Ovaj konkurs nam je veoma bitan i dosledno ćemo nastaviti da podržavamo sve jedinice lokalne samouprave u regresiranju prevoza za nesmetano školovanje naših učenika i učenica – putnika u Vojvodini – poručio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar.

 

 

U ime Grada Zrenjanina ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević, a na osnovu konkursa koje je Pokrajinski sekretarijat raspisao za 2022. godinu iz budžeta Vojvodine gradu Zrenjaninu opredeljeno je 6,735.355 dinara.

Inače, Grad Zrenjanin duži niz godina regresira prevoz učenika srednjih škola na osnovu Zaključka Gradskog veća koje se donosi za svaku školsku godinu. Zaključak se odnosi na regresiranje gradskog, prigradskog i međumesnog prevoza učenika srednjih škola sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina kao i prevoza učenika srednjih škola železnicom. 
Konkretno, kada je reč o međumesnom prevozu, svake godine na teritoriji grada Zrenjanina putuje oko hiljadu učenika srednjih škola. U najvećem broju učenici putuju iz naseljenih mesta grada Zrenjanina u srednje škole u Zrenjaninu, dok manji broj učenika putuje u srednje škole u druge opštine. 

 

 

Na osnovu Zaključka Gradskog veća, grad regresira prigradski prevoz učenika prema regresnoj skali koja je svake godine deo Zaključka koji se donosi, a za učenike koji sa teritorije grada Zrenjanina putuju u srednje škole čije je sedište van teritorije grada Zrenjanina (međumesni prevoz), regresira polovinu od pune cene učeničke mesečne karte. Za učenike čije su porodice korisnici novčane socijalne pomoći preko nadležnog Centra za socijalni rad, kao i učenici za koje Centar za socijalni rad izda uverenje da se porodica nalazi u stanju socijalne potrebe, i u prigradskom i u međumesnom prevozu obezbeđuje se regresiranje cene karte u punom iznosu. 

Pored sredstava koja su opredeljena budžetom grada za tu svrhu, u velikoj  meri utiču i novčana sredstva koja Grad dobija iz budžeta AP Vojvodine, a na osnovu konkursa koji svake godine raspisuje Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice.
Utrošena sredstva za regresiranje troškova prevoza učenika srednjih škola u međumesnom prevozu u 2021.  godini  iznosila su zajedno sa sredstvima AP Vojvodine 14.724.265,00 dinara. Opredeljenja sredstva u 2021. godini iz budžeta AP  Vojvodine iznosila su 5.984.630,00 dinara

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6473/pokrajinska_vlada_prevoz_ucenika_00.jpg