Posle više decenija izvode se radovi na čišćenju kanala u Perlezu vredni 13 miliona dinara

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura obišao je danas zajedno sa zamenikom Sašom Santovcem radove na čišćenju kanala koje u sklopu projekta održavanja kanala iz programa koji služi za prihvat upotrebljenih voda iz industrije, izvodi VPD „Srednji Banat“ d.o.o Zrenjanin. Događaju je prisustvovao i pomoćnik pokrajinskog sekrertara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radoš Pejović.

 


Kanal pripada sistemu za odvodnjavanje Knićanin-Čenta, nalazi se na teritoriji katastarske opštine Perlez, a dužina kanala iznosi 14 kilometara.
Gradonačelnik Salapura je nakon obilaska radova i razgovora sa nadležnima u VDP “Srednji Banat” i meštanima Perleza istakao da su održavanje kanalske mreže na teritoriji grada Zrenjanina i ulaganje u njihovo održavanje decenijama unazad bila zapostavljena.
- Svedoci smo da zajednom sa VDP “Srednji Banat”, Gradom Zrenjaninom sekretarijatima pokrajinske Vlade radimo na tome da se kanalska mreža unapredi i upotpuni, da imamo dobre uslove za odbodnjavanje što je veoma bitno i za naše poljoprivrednike - rekao je gradonačelnik.

 


Kazao je da, prema informacijama koje su mu predočene, na ovom kanalu u Perlezu radovi takvog obima nisu izvođeni od 1999. godine.
- Ovde su u pitanju radovi u vrednosti od 13 miliona dinara, ukupna dužina radova je 14 kilometara i to je ono što zajedno radimo s anašim partnerom VDP “Srednji Banat”. Zahvaljujem se ljudima koji sovde rade i direktoru koji ovde pokazuju angažovanje i interesovanje da se ovakve aktivnosti kvalitetno završe - rekao je gradonačelnik Simo Salapura ukazavši da je i današnja prisutnost svojevrsno skretanje pažnje na to koliko je kompleksna materija sa kojom se to preduzeće susreće, a u pitanju su hiljade klometara kanalske mreže na, stotine kilometara odbrambenih nasipa, prevodnica, propusta i crpnih stanica. 

 


- Svedoci smo da je sada ponovo ta oblast u centru pažnje i da je veoma bitno da se ulaže u to zajedničkim sredstvima, a kako sam danas informisan i oni su svoju mehanizaciju posle više od deset godina obnovili. Bager koji sada vidimo je bager nove generacije i ovo mu je prvo angažovanje na terenu - rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. 

 

 

Vršilac dužnosti direktora VPD “Srednji Banat” d.o.o. Zrenjanin Miloš Radosavljević rekao je da se sa ovim radovima počelo krajem prošle godine, nakon potpisivanja ugovora sa “Vodama Vojvodine”.
- Zbog vremenskih uslova bili smo primorani da u nekoliko navrata prekidamo radove, međutim, uspešno ih završavamo i kao što je gradonačelnik rekao, veoma bitna funkcija tog kanala ogleda u tome što je direktno na njega naslonjeno oko 1.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. Značaj samog kanala je i mnogo veći jer je to glavni kanal podstistema Knićanin - Čenta. Tehnologija izvođenja radova podrazumevala je da na određenim deonicama imamo različite pozicije i da smo na mestima gde ne postoje dovoljno široki pojasevi eksproprijacije morali da predvidimo da se radi utorvar zemljanog materijala u kamione u napred dogovorenu lokaciju - rekao je on.
Naveo je da se sada, kada to i vremenski uslovi dozvoljavaju, radovi mogu privoditi kraju, kao i da se stvaraju planovi ne samo za teritoriju katarstarske opštine Perlez, već i na teritoriji sistema za odvodnjavanje na celokupnoj teritoriji grada Zrenajnina i srednjeg banata. 

 


Očekuje se da radovi budu okončani u narednIh deset dana.

Inače, zahvaljujući ovim radovima kanal će se dovesti u projektovane elemente, odnosno, biće omogućeno nesmetano odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i atmosferskih voda iz naseljenog mesta. Zahvaljujući redovnom održavanju kanalske mreže, odvodnjavanjem se prikuplja i evakuiše višak podzemnih i atmosferskih voda i na taj način značajno poboljšava kvalitet zemljišta, što je, na našim prostorima od vitalnog značaja za razvoj poljoprivrede. Takođe, zahvaljujući adekvatnom odvodnjavanju poljoprivrednicima se omogućava nesmetan razvoj useva i kvalitetan pristup poljoprivrednim parcelama tokom agrotehničkih radnji.

 


Ovim projektom obuhvaćeni su radovi uklanjanja biljne vegetacije i zemljani radovi, nakon kojih će kanal biti vraćen u projektovane elemente što će omogućiti nesmetano odvodnjavanje.
Važno je napomenuti i da je u toku prethodnih godinu dana za održavanje sistema kanalske mreže na teritoriji Grada Zrenjnaina izdvojeno oko 100 miliona dinara, od čega je 34 miliona utrošeno na projekte sufinansiranja u okviru kojih je Grad Zrenjanin učestvovao sa 20 miliona, čime su obuhvaćeni radovi na sistemima za odvodnjavanje na teritoriji 12 katastarskih opština.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6465/perlez_kanal_0.jpg