Šetnjom u raznobojnim čarapama, uz šarene balone, u Zrenjaninu obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Pod sloganom “Pravi prijatelji ne broje hromozome”, tradicionalnom šetnjom kroz centar grada, uz raznobojne čarape i šarene balone, u Zrenjaninu je danas obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Šetnju je, kao i ranijih godina, organizovala OSŠ “9. maj”, a priključili su se u velikom broju i učenici drugih zrenjaninskih osnovnih škola i predstavnici lokalne samouprave, na čelu s gradonačelnikom Simom Salapurom, koji je učesnike skupa posebno pozdravio na početku. 
 
 
 
Gradonačelnik je, zajedno s načelnicom Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Jelenom Dragić, pružio punu podršku Grada Zrenjanina, i u svoje lično ime, naporima koje društvo čini da osobama s Daunovim sindromom omogući da iskažu svoj potencijal i svoje mogućnosti na najbolji mogući način. Istakao je i ovoga puta da razlike među ljudima čine posebnost, da su ove osobe izuzetno druželjubive, vesele i ljubazne i da im na takav način treba i prilaziti i poštovati ih.  
 
 
 
 
Iz Osnovne i srednje škole “9. maj” poručuju da je važno osobama s Daunovim sindrom pružiti podršku u vidu obrazovanja, ali i podizanja nivoa svesti u društvu da prihvate te osobe u svom okruženju i doprinesu da im se poboljša kvalitet života i položaja u društvu. Daunov sindrom, ističu, nije bolest i ove osobe ne traže lek, već samo ljubav i prihvatanje, isto kao i svi ostali. 
 
Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom, simbolično, obeležava se 21. marta, prvog dana proleća, jer je Daunov sindrom posledica postojanja jednog hromozoma više u ćelijama deteta, te ova deca imaju u svojim ćelijama umesto dva, tri hromozoma, na 21. hromozomskom paru. Procenjuje se da se jedna od 733 bebe rodi s ovakvim sindromom, dok Ujedinjene nacije navode da je procenjena incidencija Daunovog sindroma širom sveta između 1 na 1000 i 1 na 1100 novorođenčadi.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6467/Daunov_sindrom_2022_setnja_0.jpg