Dan Vojske Srbije obeležen u zrenjaninskom garnizonu - venci u znak sećanja na sve poginule u ratovima

U kasarni zrenjaninskog garnizona danas je održana svečanost povodom Dana Vojske Srbije, 23. aprila. Položeni su venci na spomen-bistu narodnog heroja Svetozara Markovića - Toze, čije ime kasarna nosi, održan je kraći kulturno-umetnički program, kao i prijem za predstavnike delegacija koje su se okupile povodom ovog dana. 
 
 
 
 
Vence na spomen-bistu u krugu kasarne položili su predstavnici Komande garnizona Zrenjanin, Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Organizacije rezervnih vojnih starešina i Udruženja vojnih penzionera. U ime Grada Zrenjanina to su učinili gradonačelnik Simo Salapura,  zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević. 
 
Delegaciju Komande garnizona Zrenjanin predvodio je komandant, pukovnik Aleksandar Dedić. U ime Srednjobanatskog upravnog okruga venac je položio načelnik Predrag Rađenović, delegaciju ORVS predvodila je Tanja Dulović, a Udruženja vojnih penzionera Radovan Jazić. Venci su položeni u znak sećanja na sve poginule vojnike u otadžbinskim ratovima, koje je Srbija vodila. 
 
 
 
 
Himnu Republike Srbije izvela je Vasilija Zorić, učenica 3. razreda srednje Muzičke škole “Josif Marinković”, u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer. Pesmu “Moja otadžbina” recitovala je Maja Obradović, a pesmu “Na Gazimestanu” Matea Balani, obe učenice 6. razreda Osnovne škole “Servo Mihalj” iz Mužlje. Učenici muzičke škole nastupili su i u kraćem muzičkom programu - Vuk Simić, učenik četvrtog razreda i Vladimir Aleksić, učenik drugog razreda, obojica u klasi profesora Branislava Gagića, izveli su kompozicije na trombonu.   
 
 
 
 
Dan Vojske Srbije ustanovljen je u znak sećanja na 23. april 1815. godine, kada je u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje od turske vlasti. Taj istorijski događaj smatra se postavljanjem temelja za stvaranje srpske države, odnosno srpske vojske. On je, upotrebom postojećih vojnih efektiva i organizacije vojske, doveo do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije, kao države sa punim ingerencijama i međunarodno-pravnim subjektivitetom na Berlinskom kongresu 1878. godine.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6528/dan_vojske_2022_0.jpg