Glumica Mira Banjac sinoć svečano otvorila 71. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine - Zrenjanin domaćin 25. put

Glumica Mira Banjac otvorila je sinoć 71. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, a svečanom otvaranju festivala i izložbe “LICA MIRE BANJAC” u Savremenoj galeriji prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac. 
 
 
 
 
Mira Banjac je, između ostalog, kazala da je za nju izuzetna čast i zadovoljstvo biti ponovo u Zrenjaninu, posebno jer je na festivalu vojvođanskih pozorišta primila svoje prvo značajnije priznanje, a koje joj je uručio Todor Manojlović
 
U svom obraćanju publici Santovac se u ime Grada Zrenjanina zahvalio Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” jer je, kako naveo, 25. put organizuje ovaj najstariji pozorišni festival u regionu.
   
 

- Ta činjenica dokaz je sposobnosti, znanja i poverenja koje je naše pozorište dobilo da bi organizovalo ovu manifestaciju. To su sigurno razlozi zbog kojih se festival održava 25. put u našem gradu, ali i ponos našeg grada - rekao je Santovac.
 
Kazao je i da Grad Zrenjanin želi da pomaže i pomaže organizaciju festivala i rad pozorišta, ali da je u narednom periodu potrebno uraditi još toga kako bi ambijent bio na još višem nivou i na zadovoljstvo publike. 
 
Zahvalio se i kompaniji “Gomeks” koja je prepoznala potrebu da pomogne festival i na taj način pokazala društvenu odgovornost.
- Ono što bismo svi mi trebalo da imamo na umu, a o čemu je na otvaranju izložbe  govorila Mira Banjac, jeste da je kultura važna i da bi trebalo da bude sastavni deo našeg života, aktivnosti i ulaganja u narednom periodu. Želim da ovde uživate narednih dana, a mi da nastavimo da budemo dobri domaćini i organizatori - kazao je Santovac. 
 
 
 
 
Vršilac dužnosti direktora pozorišta Dejan Karlečik poželevši svima dobrodošlicu kazao je da je festival bio i ostao bitan regulator u vrednovanju umetničkih rezultata vojvođanskih pozorišta.
- Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine je od svojih prvih godina do danas jedino u Zrenjaninu bio organizovan više od tri godine zaredom, a razlog je spremnost pozorišta da bude domaćin, žeđ naše publike za dobrim pozorištem, ali i rešenost Grada Zrenjanina, osnivača našeg pozorišta, da unapredi svoju kulturnu ponudu i postane centar pozorišnog života svakoga aprila - rekao je, između ostalog, Dejan Karlečik.
  

Prve večeri festivala izvedena je drama na mađarskom “Živi pesak” Narodnog pozorišta Subotica. 
 
Inače, ovogodišnji 71. festival održava se pod sloganom „Sve pozorišne mašine - priče, slike, afekti, a selektor dr Vlatko Ilić, profesor FDU iz Beograda odabrao je devet predstava, među kojima i tri dečija komada.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6495/pozorisni_festival_2022_00.jpg