Gradonačelnik posetio Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih Zrenjanin povodom 74 godina njenog postojanja

Gradonačelnik Simo Salapura posetio je danas Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih Zrenjanin povodom 74 godina njenog postojanja.

Predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Zrenjaninu Atila Križik rekao je da je ta organizacija osnovana 4. aprila 1948. godine i najstarija je organizacija osoba sa ivaliditetom u Vojvodini. 

 

 

Ukazao je da organizacija pokriva region srednjeg Banata sa ukupno 56 naseljenih mesta sa teritorije grada Zrenjanina, opština Žitište, Sečanj, Novi Bečej i Nove Crnje i broji 324 članova svih starosnih dobi od 2 do 91 godine. 
- Organizacja je tu 74 godine i okuplja članove radi njihovog usmeravanja i pomoći, posebno deci, ali i kasnije oslepelim licima, a kod kojih to bude veliki problem jer dolazi do depresije, pesimizma i izopštavanja iz svih socijalnih sfera života - naveo je on dodajući da su slepi i slabovidi isti kao i drugi ljudi, ali da stvari rade na malo drugačiji način.
 

 

 

Pozdravljajući članove i njihove goste, među kojima i predstavnici Srednnjobanatskog upravnog okruga i Jevrejske opštine, gradonačelnik je zahvalio što su u organizaciji slepih i slabovidih Grad Zrenjanin prepoznali kao partnera u svojim aktivnostima.
- Naša saradnja se svakako može unaprediti i trebalo bi da imamo bolju integraciju u okrugu. Tu smo da razgovaramo kako pomoći i da napravimo dugoročnije planove. Sve to zahteva određeni vremenski period, a pored Grada trebalo bi uključiti i pokrajinske i republičke subjekte u nameri da poboljšamo uslove vaših članova, kako kada je u pitanju edikacija, tako i kada su u pitanju pomagala. Verovatno su potrebe veće od želja i naših mogućnosti, ali ukoliko napravimo dugoročni plan moći ćemo da imamo izvesniju pomoć. Sredstva koja Grad opredeljuje putem konkursa za NVO nisu dovoljna i moramo pronaći drugačiji sistem finansiranja,a nadam se da ćemo već sledeće godine odvojiti finansiranje saveza i nevladinih organizacija kroz konkurs - rekao je gradonačelnik Simo Salapura. 
  

 

 
Sekretar Međuopštinske organizacije Radmila Marinković je obraćajući se prisutnima u ime organizacije navela da prateći savremeni tempo života organizacija radi na sveopštem poboljšanju života članova.
- Uz brojne nedaće i probleme sa kojima smo se susreli u prethodnom periodu maksimalno smo se trudili da ova organizacija nastavi sa radom i bude tu za sve buduce generacije kao što je bila svih ovih godina rekla je ona.

 

 

Radmila Marinković je kazala i da u organizaciji članovi dobiju administrativnu podršku u ostvarivanju Zakonom preopisanih prava, prava socijalne zaštite i svih povlastica shodno telesnom oštećenju. Kroz radionice, obuke, edukacije i svakodnevni rad organizacije članovi se međusobno povezuju, druže razmenjuju razna stečena iskustva i saznanja kao što su savremene tehnologije koje u mnogome olakšavaju rad i život slepih i slabovidih osoba.
- Uz podršku lokalnih samouprava (na čijoj teritoriji deluje), krovnih organizacija slepih (Saveza slepih Srbije i Saveza slepih Vojvodine), ustanova kulture i privrednih preduzetnika(donatora)pružala je podršku deci u redovnom i inkluzivnom obrazovanju, kroz nabavke porilagođenog školskog pribora, pomagala za čitanje, pisanje i programe za računare. U radu sa nadležnim službama uspela je da okruženje učini pristupačnim i bez barijera. Svih ovih godina organizacija je prepoznala potrebe članstva i opravdala svoje postojanje - rekla je ona. 
.

 

 

Današnja poseta gradonačelnika bila je i prilika za razgovor o aktivnostima i mogućnostima i načinima finansiranja te, ali i drugih sličnih organizacija sa teritorije Zrenjanina, iz gradskog budžeta. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6493/gradonacelnik_organizacija_slepih_00.jpg