Održano XIV Sijelo Hercegovaca: Trebinje u poseti bratskom gradu Zrenjaninu

Skupština
Povodom održavanja manifestacije "XIV Sijelo Hercegovaca" u Zrenjaninu, grad Zrenjanin posetili su Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu i Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura tim povodom priredio je u svom kabinetu prijem za goste, na kojem su prisustvovali Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Zrenjanina i Oliver Mitrović, zamenik predsednika Skupštine.
 
 
 
Prvi čovek grada Zrenjanina Simo Salapura, istakao je zadovoljstvo što je razgovarao sa gospodinom Cicovićem i gradonačelnikom Trebinja, između ostalog i o privrednim aktivnostima Zrenjanina i delova Republike Srpske, a pre svega našeg bratskog Trebinja, u želji da će se tu napraviti najveći pomak kada je u pitanju saradnja dva grada.
- Saradnja gradova, opština i institucija je potrebna i poželjna, ali je još značajnija ona neposredna, ljudska saradnja, oni kontakti između pojedinaca, članova porodica, između mesnih zajednica, sportskih klubova, folklornih društava, ustanova kulture, privrednika. Grad Zrenjanin želi, hoće i može da bude dobra veza između našeg naroda s obe strane Drine i za to imamo mnogo dobrih razloga. Naše veze su istorijske, tradicionalne, komšijske, rodbinske i bratske. Ozvaničili smo saradnju Zrenjanina sa Trebinjem, Laktašima i Bijeljinom, sarađujemo i s Višegradom i Bilećom, sprijateljila su se i zbratimila i naša sela i naše mesne zajednice, rekao je Salapura i podsetio da je Zrenjanin prošle godine poneo titulu “Evropskog grada sporta” i u tom, sportskom duhu, nastavlja i ove godine.
 
- Pomenuo bih samo jedan događaj koji nam predstoji naredne subote, a u vezi je i sa ovim današnjim okupljanjem i našim hercegovačkim prijateljima. Pre tačno pedeset godina, 1972, odbojkaši GIK Banata iz Kleka postali su šampioni Jugoslavije. Selo od dve hiljade duša dalo je sve igrače koji su tada slavili i još jednom potvrdilo da s hercegovačkog kamena stižu taj pobednički duh i mentalitet, toliko potreban i u sportu, i u radu, i u životu.
 
 
 
Nakon prijema, gosti su prisustvovali i Svečanoj akademiji "Sve, od Huma i Travunije, do Banata i Panonije", u hotelu Vojvodina, koja se održava u organizaciji Udruženja Hercegovaca njihovih potomaka i prijatelja Zrenjanina.
 
Prisutne je pozdravio i domaćin večeri Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Zrenjanina.
- Izuzetno mi je zadovoljstvo da vam se obratim u ime Grada Zrenjanina, i u svoje lično ime i dragim prijateljima iz Republike Srpske poželim prijatan boravak u našem gradu, u Banatu, u “Strmoj ravnici”, kako su je nazvali organizatori izložbe u našem muzeju, a povodom sto godina od kolonizacije Vojvodine, 1921. godine. Dobro došli na večerašnje saborovanje, na okupljanje i druženje, na skup kakav Zrenjanin uvek sa zadovoljstvom i radošću organizuje i prihvata. Ušli smo dakle i u drugi vek od kako su naši preci iz dobrovoljačkih porodica, sa prostora Bosne i Herecegovine, Krajine i Like, naselili ove prostore i stekli novi zavičaj. Možemo slobodno i ovaj naš susret, kao i prethodne, nazvati “susret i zagrljaj dva zavičaja”, koja većina nas ovde prisutnih ima i nosi u srcu. 
 
 
 
Šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, Mlađen Cicović obraćajući se prisutnima istakao je zadovoljstvo i čast što je opet u Zrenjaninu.
- Na ovaj način se čuvaju tradicija, kultura i običaji kraja iz kog ste došli ovde u našu Srbiju, kako i na koji način treba zavičaj da se predstavlja i kako da dajete pun doprinos svemu onome što je razvoj i boljitak ovde u našoj Srbiji. Ukoliko svi zajedno jedinstveni i sabrani uspemo sačuvati naš nacionalni indetitet, našu kulturu, tradiciju, običaje i našu veru pravoslavnu, onda čemo imati budućnost, jer kada sačuvamo naše ime i ekonomski ćemo se razvijati i zajedno ćemo na pravi način graditi i našu Srbiju i našu Republiku Srpsku.
 
Nakon pauze zbog pandemije, Udruženje Hercegovaca iz Zrenjanina nastavlja tradiciju zavičajnih okupljanja. Zrenjanin je, posle Novog Sada, grad u kome se u kontinuitetu najduže okupljaju Srbi Hercegovci, a ovogodišnji skup je četranesti po redu. Predsednik udruženja Milan Bjelogrlić, sa saradnicima, i ove godine pripremio je prigodan akademski program, a nakon toga, uz večeru i pesmu, druženje se nastavilo u hotelu „Vojvodina“.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6538/hercegovacko_sjelo_0.jpg