Šetnja kroz centar Zrenjanina, povodom Svetskog dana autizma: Nismo drugačiji, samo vidimo svet drugačije

Pod sloganom “Nismo drugačiji, samo vidimo svet drugačije” i šetnjom kroz centar Zrenjanina, učenici Osnovne i srednje škole “9. maj”, kojima su se pridužila i deca iz osnovne škole “Vuk Karadžić”, obeležili su danas Svetski dan autizma, 2. april. OSŠ “9. maj” obeležava ovaj datum od 2008. godine, javnim skupom, šetnjom i puštanjem simboličnih plavih balona, s ciljem da ukaže na prisustvo naših sugrađana s tim teškim razvojnim poremećajem i na potrebu da takve osobe imaju što veću podršku roditelja i zajednice, u celini. 
 
 
 
 
Okupljenima su se na Trgu slobode pridružili i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević, koji su preneli podršku Grada Zrenjanina osobama s autizmom i naporima koje na njihovom obrazovanju i edukaciji svakodnevno čine vaspitači u OSŠ “9. maj”. 
 
Večeras i sutra će “Vodotoranj”, pešački most i most kod Policijske uprave, biti osvetljeni plavom bojom. 
 
 
 
 
Direktorka OSŠ “9. maj” Snežana Vukić rekla je da tu školu u ovoj školskoj godini pohađa tridesetoro dece s autizmom i da se taj broj tokom poslednjih deset godina povećao.
“Jedina ideja i cilj današnjeg okupljanja jeste da ukažemo javnosti, da informišemo i edukujemo, da osobe s autizmom postoje u našoj sredini i da su uključene u obrazovni sistem. Ponašanje svake takve osobe je jedinstveno i uprkos njihovim različitim sposobnostima, sve osobe sa autizmom imaju teškoću da svet oko sebe razumeju onako kako ga razume većina ljudi “, poručila je Vukić. 
 
Autizam je razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se javlja u ranom detinjstvu i traje do kraja života. Osobe s autizmom imaju problem u učenju, počev od ranog usvajanja osnovnih navika, pa do sticanja apstraktnih znanja i socijalnih veština. Smetnje su najviše izražene u domenu komunikacije, u razumevanju i prihvatanju pravila i zahteva koje socijalne situacije postavljaju i usklađivanju sopstvenog ponašanja tim situacijama. 
 
 
 
 
Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom saopštava da je autizam dijagnostikovan jednoj od 68 osoba, što znači da u Evropi trenutno živi oko 7 miliona osoba iz autističnog spektra. 
“Ukoliko se uzmu u obzir i njihove porodice, može se reći da je preko 20 miliona Evropljana na direktan ili indirektan način povezano sa autizmom. Zbog nepostojanja Nacionalnog registra osoba sa invaliditetom, u Srbiji se ne zna tačan broj osoba iz autističnog spektra. Ali, na osnovu pomenute prevalence autizma, sa sigurnošću se može tvrditi da ih je nekoliko desetina hiljada”, navodi se u saopštenju tog udruženja, povodom 2. aprila, Svetskog dana autizma.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6491/dan_osoba_sa_autizmom_2022_0.jpg